На своєму офіційному сайті ЦВК зазначила, що правляча партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) збільшила відрив від переслідувачів, набравши 26,18 відсотка голосів виборців.

На другому місці залишається нова на політичній арені країни партія «Є такий народ», яку створив популярний телеведучий Славі Трифонов. Її підтримали 17,66 відсотка виборців, більшість із яких живуть за кордоном і завжди з величезним інтересом дивляться по телевізору вечірні шоу Славі Трифонова.

Справжньою сенсацією стало те, що «Є такий народ» випередила Болгарську соціалістичну партію (БСП), котра одержала підтримку лише 15,01 відсотка громадян. Хоча всі попередні опитування гарантували соціалістам майже 20 відсотків голосів і тверде друге місце. Лідер БСП Корнелія Нінова вже завила, що все політбюро пішло у відставку. А вона не може й не має права піддаватися емоціям, кидаючи партію напризволяще, тому залишається її головою.

До нового парламенту 45-го скликання також проходять протурецька партія Рух за права й свободи (10,49 відсотка голосів), «Демократична Болгарія» (9,45) і громадянська платформа «Встань! Мафія геть» (4,72).

І ще на один важливий момент звертають увагу болгарські ЗМІ: жодна з невеликих проросійських партій не змогла подолати чотиривідсотковий виборчий поріг для проходження до парламенту. Це означає, що всі вони спіткнулися об шпигунський скандал, у якому замішано посольство Росії. Відгомін цього скандалу чутно дотепер.

Але зараз головна тема в ЗМІ — формування нового уряду. Всі одностайно доходять висновку: за такого розкладу сил і категоричного небажання політичних сил вступати в коаліцію з партією ГЄРБ парламентську більшість не вдасться створити нікому. Це означає, що на країну очікує політична криза, і найімовірнішим виходом з неї будуть дострокові парламентські вибори, які можуть відбутися вже цієї осені.

Проте в. о. прем’єр-міністра Бойко Борисов підтвердив, що не залишає надії на сформування уряду. «З нашим управлінським досвідом і знаннями, а також переконливою перевагою майже в 10 відсотків над іншими учасниками виборів ми просто зобов’язані запропонувати парламенту варіанти», —заявив він у середу вранці на початку першого засідання уряду після голосування. За його словами, решта політичних партій виявляють «величезну безвідповідальність», прагнучи проведення нових виборів, і все це «після того, як позавчора ми витратили на них уже 150 мільйонів левів (75 мільйонів євро)». Він звернувся до лідера партії «Є такий народ» Славі Трифонова, який уже став політиком, із пропозицією взяти на себе й політичну відповідальність за подальшу долю країни та приєднається до переговорів про формування уряду.