Антимонопольний комітет розпочав розслідування ймовірної змови. Відкрито справу проти групи компаній «Астарта» та ТОВ «Радехівський цукор» за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку бурякового солодкого піску. Сукупна частка на ньому цих гравців є значимою, становить майже 40% від загального обсягу виробленого в країні стратегічного продукту.

Як йдеться у повідомленні АМКУ, комітет впродовж останніх місяців досліджував ситуацію, пов’язану зі здорожчанням цукру. Встановлено, що з вересня 2020-го згадані суб’єкти підвищували оптово-відпускні ціни. Вартість зростала подібними темпами і в один період: протягом вересня—листопада в середньому на 48%. У комітеті не побачили об’єктивних причин для такої динаміки.

Хоча цукристість буряків торік у цілому по країні знизилася на 1,7%, врожайність — на 7,8%, посівні площі скоротилися на 2,7%, а виробництво солодкого піску впало на 22,3% (з 1,48 млн. тонн у 2019-му до 1,15 млн торік), потужні постачальники солодкого піску, вважають у АМКУ, не мали підстав для карколомного підвищення цін. Адже жодного дефіциту в Україні не спостерігалося з огляду на перехідні запаси. Серед аргументів стосовно необґрунтованості підвищення — незначні обсяги імпорту і тенденція щодо зниження внутрішнього споживання. Багато співвітчизників ще не з’їли цукор, який накопичили торік під час ажіотажного попиту, коли його розмітали з полиць разом із гречкою та борошном. Проти згаданих виробників грає і той факт, що, за даними Лондонської біржі, світові ціни не зазнали такого стрімкого зростання. У цей час не відбулося, наголошують в АМКУ, і значних коливань на валютних ринках чи збільшення оподаткування.

«У рамках розслідування, окрім «Астарти» і «Радехівського цукру», комітетом вивчаються дії й інших виробників на цьому ринку, — повідомила голова АМКУ Ольга Піщанська.. Наголошую, що АМКУ не обмежиться перевіркою можливих неконкурентних дій з цукром. Найближчим часом розслідуємо ситуацію на ринку інших соціально важливих продуктів, що подорожчали останнім часом».

Утім, деякі експерти стали на захист звинувачених компаній. Мовляв, великі гравці, збільшивши обсяги постачання солодкого піску на внутрішній ринок, не допустили товарного дефіциту. А Лілія Тімакіна, директор з юридичних питань «Астарти», зокрема зазначила, що «такого роду розслідування проводяться державним регулятором на постійній основі, зокрема, й у період підвищення цін на ту чи іншу продукцію». А «низький врожай минулого року очікувано вплинув» на вартість усіх продовольчих товарів. За її словами, тільки в 2020 році компанія надала вичерпну інформацію на п’ять офіційних запитів від АМКУ та його територіальних відділень. Після аналізу службовими особами документів та пояснень були зняті усі питання.