Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час телефонної розмови з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Президент поінформував співрозмовника про постійні порушення режиму припинення вогню на Донбасі, що призводять до зростання втрат серед українських військових, а також про підвищення військової загрози для України з боку Росії.

«За час перемир’я, з 27 липня минулого року, через обстріли на Донбасі загинуло 28 воїнів. З них 24 — цього року. Лише з 26 березня ми втратили 8 наших військових. Кожен день війни коштує нам життів сміливих, патріотичних людей, які мають будувати майбутнє України», — зазначив Президент.

У розмові з Джастіном Трюдо Володимир Зеленський наголосив на необхідності посилення міжнародного тиску на Росію, щоб запобігти подальшій ескалації.

Глава Української держави подякував за співпрацю в межах Канадської військової тренувальної місії UNIFIER та запропонував розглянути можливість розширення програми тренувань для Збройних Сил України, зокрема збільшення кількості канадських військових інструкторів у нашій країні.

Президент наголосив на важливості питання стосовно можливості отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО. «Як особливий партнер України Канада могла б проявити лідерство серед союзників, які підтримують рішення щодо ПДЧ для України. Сприяння Канади буде важливим сигналом підтримки з боку справжніх друзів», — сказав Володимир Зеленський, інформує прес-служба глави держави.

Водночас з цього приводу днями виступила й речниця Білого дому Джен Псакі, яка заявила, що адміністрація Президента Сполучених Штатів Джо Байдена підтримує прагнення України щодо вступу до НАТО, але рішення залежить від самого Альянсу, передає Reuters. Вона зазначила, що Україна давно прагне вступити до НАТО і що адміністрація Байдена обговорює з нею це прагнення.