Висловивши на початку вчорашнього засідання уряду вдячність лікарям, які вдень і вночі борються із коронавірусною хворобою, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про укладення контракту на 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 з компанією Pfizer. «Це важливий етап в умовах, коли увесь світ бореться за доступ до вакцин», — сказав він, запевнивши, що цього року буде вакциновано усіх бажаючих, що передбачено затвердженим указом Президента Національним планом з вакцинопрофілактики.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов поінформував, що з урахуванням попередніх контрактів Україна у 2021 році розраховує отримати 32 мільйони доз вакцини. За його словами, Національний план вакцино-профілактики від COVID-19 дасть змогу пришвидшити процес вакцинації. «Мінімальна кількість щеплень, яку повинна проводити наша медична система, щоб охопити 70 відсотків населення до кінця року, — це майже 6 мільйонів щеплень на місяць або 270 тисяч на добу без вихідних», — сказав він, зазначивши, що реалізація цього плану можлива за умови, що до його реалізації також долучаться місцеві держадміністрації та органи місцевого самоврядування. Міністр звернув увагу, що для закупівлі вакцин потрібно додатково виділити 6,5 мільярда гривень. «Коли ухвалювався держбюджет на 2021 рік, чітко зазначалося, що за потреби буде одразу знайдено відповідні кошти. На сьогоднішній день ця потреба орієнтовно становить 6,5 мільярда гривень», — сказав він.

У рамках реалізації ухваленого Верховною Радою закону про надання одноразової допомоги у розмірі 8 тисяч гривень фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам, які внаслідок карантинних обмежень були вимушені тимчасово зупинити роботу, уряд схвалив рішення, яке дозволить запустити цей механізм підтримки. «Виплати, як і минулого разу, здійснюватимуться автоматично після подання заявки на порталі або в застосунку «Дія». Зареєструватися на отримання допомоги від держави у розмірі 8 тисяч гривень можна буде вже наступного тижня», — повідомив прем’єр.

Уряд розширив напрями державної підтримки сільгоспвиробників. «Якісна та справедлива підтримка аграріїв з боку держави дає можливість цьому сектору розвиватися та конкурувати на світових ринках. Тепер така державна допомога також зможе йти на страхування сільгосппродукції та відшкодування втрат посівів унаслідок надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру», — зазначив прем’єр, додавши, що також передбачена допомога сільгоспвиробникам, які використовують меліоровані землі. За словами Д. Шмигаля, це частина нового та великого проекту з розбудови системи зрошення, яка дасть змогу збільшити врожайність у південних регіонах щонайменше вдвічі.

У 2021 році додаткові 500 мільйонів гривень, зокрема, планується спрямувати на державну підтримку страхування с/г продукції (50 мільйонів гривень), відшкодування втрат від пошкодження посівів с/г культур внаслідок надзвичайних ситуацій (240 мільйонів гривень), держпідтримку с/г виробників, які використовують меліоровані землі (50 мільйонів. гривень), на підтримку виробників органічної с/г продукції (50 мільйонів гривень), на розвиток картоплярства (60 мільйонів гривень).

У зв’язку з тим, що після окупації АР Крим та міста Севастополь посилилися загрози для кримськотатарської мови, а її стан за багатьма показниками перебуває на критичній межі, уряд схвалив концепцію розвитку кримськотатарської мови. За словами віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, тимчасова окупація півострова загострила ці проблеми, що не раз відзначалося в резолюціях ООН. «Народ без мови — не народ, тому загроза кримськотатарській мові — це загроза кримськотатарському народові», — сказав він, підкресливши, що українці як ніхто інший це розуміють.

Кабмін підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Митного кодексу України (щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу).

Погоджено й проект указу Президента про зміну меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, який передбачає розширення на 131 гектар карпатського Національного парку «Вижницький» та на 99 гектарів ботанічного заказника «Староманзірський», що розташований в Дунайсько-Дністровському міжріччі.