Утім, нині є всі шанси досягти глибшої співпраці з країнами Близького Сходу та Перської затоки. У цьому переконаний голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

За його словами, потенційно це може залучити десятки мільярдів доларів через нові угоди, а отже — нові робочі місця та технології.

«Для розвитку нашої економіки необхідно відкривати нові можливості та нові ринки, встановлювати нові торговельно-економічні зв’язки з країнами різних регіонів, де відкриваються великі перспективи. Нам потрібно використовувати весь потенціал сучасного світу», — наголосив Олександр Мережко, підкресливши, що однією з особливостей зовнішньої політики Президента України Володимира Зеленського є економізація дипломатії. Це сприяє конкурентоспроможності української економіки та добробуту українців всередині країни.

У цьому контексті політик нагадав про державний візит Президента до Катару, адже під час цієї поїздки підписано низку двосторонніх угод.

«Катар — це одна з найбагатших та найбільш технологічних країн, з якою Україна має позитивну динаміку у двосторонній торгівлі. Зокрема, у 2020 році наша держава збільшила експорт до Катару. І це в умовах світової пандемії», — наголосив голова комітету, додавши, що катарські компанії зацікавлені у залученні інвестицій в агропромисловому секторі, енергетиці та IT-секторі України.

Олександр Мережко звернув також увагу, що співпраця України та Катару в енергетиці вже посилює енергетичну безпеку нашої держави.

«Безпека України залежить також від її економічної міці, від її позиції в світовій економіці. Тому заохочення іноземних інвестицій, у тому числі з таких країн, як Катар, зрештою зміцнює нашу обороноздатність», — констатував О. Мережко.

Вл. інф.