Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич та очільник депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія провели онлайн-зустріч із членом Конгресу США від Демократичної партії Адамом Смітом, який очолює Комітет Палати представників США зі збройних сил. Нагадаємо, у 2016 році А. Сміт отримав нагороду «Друг України».

Співрозмовники обговорили політичну та військову співпрацю України та США. Зокрема, можливість розширення військової підтримки України з боку США, залучення фінансової та технічної допомоги для реформування Повітряних сил ЗСУ.
«Це допоможе покращити технічну базу, озброєння, а також — оновити застаріле військове обладнання», — заявив Давид Арахамія.

Він наголосив, що партія «Слуга народу» докладає всіх зусиль для посилення обороноздатності країни. За допомогою парламентських та позапарламентських ініціатив вдосконалюються оборонні закупівлі, проходить реформа Укроборонпрому та СБУ.

Зі свого боку конгресмен Адам Сміт запевнив у двопартійній підтримці України у військовій сфері. Адже це — один з елементів допомоги США у протистоянні України проти російської агресії.

Представник демократичної партії США наголосив на важливості реформ в оборонній та правоохоронній сферах, а також підтримав курс Президента України у сфері боротьби з корупцією.

Окремо співрозмовники обговорили небезпеки, які можуть з’явитися у зв’язку з будівництвом «Північного потоку-2».

Давид Арахамія відзначив, що обидві держави вважають цей проект загрозою не лише для України, а й у цілому для Європи і зауважив: «Потрібно визначити можливі механізми, які не дадуть Росії завершити проект. Варто посилити санкції з боку США та залучити до цього ширше коло партнерів».

На запрошення голови фракції «Слуга народу» конгресмен дав попередню згоду відвідати у серпні Україну для участі в урочистостях з нагоди 30-ї річниці Незалежності нашої держави.

Такий візит стане свідченням дружніх відносин законодавчих органів України та США, зазначили співрозмовники наприкінці зустрічі.

Вл. інф.