Рівень радіації на ґрунті становить 84 мікрорентгени на годину (за норми — 30 мікрорентген).

На території скандально відомого родовища в 1988 році захоронили понад 200 металевих контейнерів із залишками радіоактивного цезію. Нині, через просідання ґрунту та розривання цього місця шукачами металобрухту, металеві контейнери з цезієм видніються з-під землі. Це й стало, за словами фахівців, причиною підвищеного радіаційного фону.

За п’ятдесят метрів від захоронення рівень радіації менший за допустимий рівень. Однак саме родовище займає площу майже тисячу квадратних метрів. А з 25 встановлених у 2017-му табличок, які мали б попереджати про радіаційну небезпеку на ньому, залишилося лише кілька.

«Це місце радіоактивного забруднення. На ньому не можна випасати худобу і займатися сільськогосподарськими роботами», — застерігає завідувач радіологічної лабораторії Іван Бабірад.

Допомогти повторно захоронити радіоактивні відходи обіцяють спеціалісти зі Скандинавії.

«Ми вийшли на міжнародний норвезько-шведський консорціум. Увійшли в план цієї міжнародної організації щодо реабілітації цього захоронення. Виконали перші завдання, ті, що були заплановані на 2020 рік. На 2022-й плануємо перейти до практичної фази щодо рекультивації території», — повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій міськради Сергій Коваленко.

Родовище має перевірити комісія в складі представників управління з питань надзвичайних ситуацій, обласного лабораторного центру та міжнародної компанії. Після цього вирішуватимуть, де повторно захоронити контейнери із залишками радіоактивного металу.

Фото: Суспільне. Кропивницький