Юрій Бойко, Петро Порошенко, Віктор Бондар, Володимир Арешонков.

Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Василь Мокан.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, відкривши засідання Погоджувальної ради, нагадав, що в Україні відзначається День працівників ракетно-космічної галузі. «Ми дійсно маємо потужний потенціал, який зберігається вже багато років. На жаль, він не завжди застосовується так, як нам би хотілося, але я впевнений, що всі, і в першу чергу профільний комітет, готові долучитися до того, щоб Україна була державою, що підкорює космос», — наголосив Д. Разумков.

Торкнувшись ситуації стосовно поширення коронавірусу, глава парламенту закликав народних депутатів суворо дотримуватися карантинних обмежень. «У першу чергу, дотримання законів починається з себе», — наголосив Дмитро Разумков. Зауваживши, що цього тижня парламент працюватиме у пленарному режимі, політик зазначив, що потрібно буде проводити кварцування, тому перерва о 12-й годині буде збільшена на тридцять хвилин і триватиме до 13-ї години. Така ж процедура має відбуватися у разі проведення позачергових засідань, які, найімовірніше, відбудуться у вівторок. Нині, як повідомив Д. Разумков, вже надійшло два екземпляри підписних листів щодо позачергових засідань від групи «За майбутнє» та фракції «Слуга народу».

Прокоментував глава парламенту й інформацію у ЗМІ стосовно планів Мінцифри розробити додаток, який би дозволив забезпечити онлайн- голосування в стінах Верховної Ради. «На мою думку, ми маємо виходити з того законодавства, яке є. Щойно парламент ухвалить відповідні зміни, ми обов’язково звернемося до відповідного міністерства щодо розробки такого додатку», — сказав він і додав: «Перед тим, як поліпшувати нашу роботу, потрібно покращити свою. Думаю, питання не в додатках, а в тому, що Кабміну треба зосередитись на поліпшенні життя наших громадян в економічному, соціальному, медичному плані та багатьох інших».

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, зауваживши, що Президент підписав закон про всеукраїнський референдум, нагадав, що всеукраїнський референдум — це не забавка на щодень. «Це серйозний механізм для вирішення серйозних державних питань», — сказав він, додавши, серед таких державницьких питань на певних етапах розвитку можуть стати питання вступ України до ЄС, НАТО тощо, а не якісь «вузькополітичні речі».

Також у контексті народовладдя Р. Стефанчук нагадав, що нині відбувається широке обговорення законопроекту про місцеві референдуми, текст якого ось вже як три тижні «висить» на сайті Верховної Ради. «Ми вдячні всім небайдужим громадянам, асоціаціям міст, що вони активно беруть участь в обговоренні цього законопроекту», — сказав він, висловивши сподівання, що найближчим часом документ буде внесено до парламентської зали.

Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради висловив тверду упевненість, що законодавчий орган повинен працювати в умовах карантину: «Я дуже добре пам’ятаю той період, коли мною було вперше внесено пропозицію щодо онлайн-голосування і можливість створення такого механізму. Тоді всі присутні тут політичні сили говорили, що вони готові в масках і бронежилетах ходити і голосувати. Настав час ходити і голосувати». Водночас, звертаючись до керівників фракцій, він закликав їх звернути увагу на дотримання маскового режиму. «Маємо віднайти механізм, за яким буде здійснюватись відеофіксація правопорушення і депутати, які це допустили, нестимуть адміністративно-правову відповідальність. Це важливо не лише для підняття правової свідомості, а й для наповнення державного бюджету», — сказав Р. Стефанчук.

Олександр Корнієнко, фракція «Слуга народу», акцентувавши увагу на стягуванні військ до нашого кордону з боку Росії та агресивну риторику, зауважив, що Україна — мирна країна і не бачить іншого шляху розв’язання конфлікту, окрім політико-дипломатичного. «Україна не буде нападати перша. Світ на боці нашої країни. Ми не одні в цій біді», — зауважив він, додавши, що у цей непростий час у нас не один, а два фронти — на сході та всередині країни — пандемія. У цій важкій ситуації, наголосив народний депутат, парламент повинен працювати.

Зазначивши, що нині пленарні засідання певним чином заблоковані поправочним спамом до законопроекту № 2194, О. Корнієнко повідомив, що «Слуги народу» ініціюють проведення позачергових засідань. Одне з них пов’язане з військовою темою, зокрема, з удосконаленням оборонних замовлень. Йтиметься також про розблокування великої приватизації, бо одна з фракцій заблокувала її постановою, про питання освіти — щодо ЗНО та валютних кредитів.

Співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко, наголосивши, що нині українців найбільше турбує три питання: загострення конфлікту на сході, боротьба з епідемією, провалена вакцинація та тарифи, повідомив: відповідні законопроекти вже зареєстровано. «Натомість ми бачимо порядок денний позачергового засідання на вівторок, в якому здебільшого другорядні закони, які абсолютно далекі від людей і не цікаві їм», — сказав він. З огляду на це, Ю. Бойко озвучив позицію фракції: «Ми не будемо брати участь у позачергових засіданнях парламенту, якщо там не буде питань, які дійсно важливі для людей».

Петро Порошенко, фракція «Європейська солідарність», у своєму виступі також акцентував увагу на питанні пандемії, зауваживши, що темпи смертності набувають характеру європейських та світових антирекордів.

«Протидія пандемії вже давно мала стати абсолютним пріоритетом дій влади і порядком денним парламенту. Але ми бачимо, що порядок денний позачергових засідань складається або з неактуальних питань, або із законодавчого спаму», — наголосив він і повідомив, що зібрано 122 підписи за проведення позачергового засідання стосовно пандемії, висловивши упевненість, що всі необхідні підписи буде зібрано найближчим часом.

За словами П. Порошенка, на цьому засіданні «ЄС» вимагає розглянути постанову, в якій надзвичайно актуальні питання, починаючи від аналізу виконання попередньої постанови Верховної Ради та притягнення до відповідальності тих, хто зірвав вакцинацію, захист лікарів, обладнання лікарень, у тому числі й киснем, закупівлю ліків тощо.

Водночас політик доволі критично висловився щодо підписання меморандумів про наміри закупки вакцин, наголосивши, що починати потрібно з передбачення відповідних коштів у бюджеті та сплати передплати. Тож закликав уряд внести до парламенту проект змін до бюджету, де передбачити 5 млрд грн на закупівлю вакцин, які ми маємо негайно, ще цього місяця, сплатити, щоб закрити це питання.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, нагадавши, що Верховна Рада — це представницький орган народу України, висловила переконання, що нині парламент не представляє інтереси громадян. Вона повідомила, що за останній час відвідала низку областей і зауважила, що у людей немає доступу до безоплатних тестів, безоплатних ліків від ковіду, вакцин і навіть до вільної госпіталізації. Водночас, розкритикувавши законопроект № 2194 про ринок землі, вона зауважила: «Ми допоможемо зібрати три мільйони підписів за проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі. Крім того, ми запитаємо, чи хочуть люди, щоб їм повернули український газ», — сказала вона.

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк наголосив, що нині робота Верховної Ради має бути зосереджена на трьох питаннях: боротьба з ковідом, економічна та військова ситуації. Проте, за словами Я. Железняка, жодного нормального рішення по ковіду, щоб покращити ситуацію з вакцинацією, цього тижня не розглядатиметься. Загалом всі три питання голова фракції запропонував розглянути на закритому засіданні Верховної Ради за участі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Головнокомандувача Збройних Сил України Руслана Хомчака та глави МОЗ Максима Степанова.

Співголова групи «За майбутнє» Віктор Бондар розпочав свій виступ із ситуації на 87-му виборчому окрузі. «Думаю, що фракція «Слуга народу» та парламент у цілому мали б дати належну оцінку подіям, які там відбувались. Бо таких виборів, які ми спостерігали на 87-му окрузі, Україна ще не знала, коли і правоохоронні органи, і адміністративна система — всі були задіяні у тому, щоб підігнати результати виборів, підігнати волевиявлення на окремих дільницях тощо. Таких брудних виборів у нас ще не було, навіть за часів, коли ми вважали, що гіршими вони вже бути не можуть», — наголосив політик.

Він повідомив також, що зібрано 150 підписів народних депутатів для проведення позачергового засідання Верховної Ради і запропонував розглянути на ньому питання тарифів. Нині, за його словами, борги населення за комунальні послуги сягають уже майже 100 млрд грн. І ніхто не розв’язує цей клубок.

Володимир Арешонков (група «Довіра»), погодившись із думкою колег, що питання Нацбезпеки, оборони та забезпечення силового блоку нині є пріоритетними, звернувся до профільних комітетів і закликав їх спільно з Кабміном переглянути й забезпечити прийняття всіх нормативно-правових актів, які допоможуть стабілізувати ситуацію на сході держави, унеможливлять подальшу військову агресію Росії. У цьому контексті народний депутат наголосив, що потрібно звернути увагу на стан українського війська, на його фінансування, сучасне оснащення всім необхідним.

У свою чергу представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан повідомив, що вже цього тижня стартує подача заявок для бізнесу, ФОПів та найманих працівників для отримання допомоги від держави у розмірі      8 тис. грн у тих регіонах, де було введено карантинні обмеження червоного рівня. «Кабмін схвалив механізми виплати відповідно до ухваленого нами закону і, думаю, що у другій половині тижня через додаток «Дія» можна буде такі заявки подавати», — сказав він.

Крім того, В. Мокан повідомив, що у вихідні завершився лабораторний контроль вакцини китайського виробника «Короновак», і її буде відправлено в регіони. «Відповідно до плану вакцинації, нею мають бути щеплені маломобільні групи населення і соцпрацівники, які за ними доглядають, поліцейські, військовослужбовці, працівники критичної інфраструктури, освітяни, які будуть задіяні у здачі ЗНО», — розповів представник уряду.
За підсумками виступів усіх представників фракцій, груп та комітетів народні депутати вирішили запросити на годину запитань до уряду міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.