На знімку: вперше в Україні пацієнтку доставили до лікарні гелікоптером.

170 кілометрів подолали за годину і 15 хвилин. Для аеромедичної евакуації задіяли департамент охорони здоров’я ЛОДА та підрозділ ГУ ДСНС у Львівській області.

Як розповів голова ОДА Максим Козицький, у пацієнтки діагностували гостре порушення мозкового кровообігу, її привезли до інсультного центру однієї з найкращих лікарень Львова.

«Ми розробили локальний маршрут для пацієнта, який потрапляє до нас гелікоптером. Його зустрічає реанімаційна бригада і супроводжує хворого до комп’ютерної томографії. Після обстеження визначають лікувальну практику. До 15 хвилин ми повинні визначитися із ситуацією», — розповіла Наталя Матолінець, завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської комунальної лікарні швидкої допомоги.

Багатоцільовий гелікоптер «Eurocopter EC 145» ДСНС приступив до чергування з 1 квітня цього року. Він розвиває швидкість до 280 км на годину. До підрозділу аеромедичної евакуації входять 12 медиків. У салоні є місця для двох потерпілих і двох членів екіпажу. Гелікоптер обладнаний балонами з киснем, дефібрилятором, апаратом штучної вентиляції легень.

«Мить, на яку ми давно очікували. Вперше в історії української медицини до лікарні доправили пацієнта авіацією. Без сумніву, це новий етап розвитку всієї медичної сфери», — прокоментував подію міський голова Львова Андрій Садовий.

Через день уже другого хворого з важкою травмою, отриманою внаслідок ДТП, доставили з міста Броди.
Гелікоптер ДСНС базується на аеродромі поблизу Городка. Рішення про евакуацію пацієнта з використанням авіації приймає Центр екстреної медицини катастроф, а необхідну допомогу надає лікарня швидкої допомоги.

«Львів став першим містом в Україні, в якому запрацювала медична авіація. Є злагоджена робота лікарні швидкої медичної допомоги і вертолітної команди, котра обслуговує обласний департамент охорони здоров’я. І тепер, як комусь потрібно провести термінову операцію чи госпіталізацію, за 20—30 хвилин гелікоптер прилетить у будь-яку точку області та доставить пацієнта до лікарні. До речі, багато хто запитує, скільки це коштує, тож наголошу, що для пацієнта ця опція безплатна, все компенсує держава. Тепер маємо можливість рятувати ще більше людей», — наголосив Андрій Садовий.

Фото прес-служби міськради.