Дмитро Соломчук, Михайло Радуцький.

Відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова народні депутати провели у вівторок два позачергові засідання. Під час першого на розгляд парламентаріїв виносилося п’ять законодавчих ініціатив.

На вимогу двох фракцій з трибуни виступив Павло Сушко. Він відзвітував про результати виїзного засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. Очільник ТСК звернув увагу на те, що права дітей на Івано-Франківщині кричуще порушуються, а держава залишається байдужою до цих проблем. Парламентарій закликав відповідні органи детальніше ознайомитися з висновками комісії і наголосив, що ТСК продовжує працювати далі.

Законодавчу роботу розпочали із розгляду за скороченою процедурою проекту постанови Верховної Ради про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної профілактики, діагностики та лікування дітей, хворих 
на цукровий діабет (№ 4042). Цей документ подали представники різних депутатських фракцій та груп. Як зауважив представник депутатської групи «За майбутнє» Антон Поляков, нині майже десять тисяч дітей у нашій країні хворіють на цукровий діабет. Унаслідок неналежного підходу до їхнього лікування, держава в підсумку отримує людей із інвалідністю, які потребують додаткових коштів із бюджету. Натомість правильно надана медична допомога дасть змогу цим діткам вирости цілком працездатними молодими людьми. Постановою передбачається доручити Кабінету Міністрів невідкладно розглянути питання про створення і забезпечення належного функціонування системи профілактики та діагностики дітей, хворих на цукровий діабет. Пропонується також внести скринінг цукрового діабету до щорічних обов’язкових медичних профілактичних оглядів серед дітей. Ідеться і про забезпечення закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, які здійснюють щорічні обов’язкові медичні профілактичні огляди серед дітей, спеціальними технічними засобами для забору крові та вимірювання рівня цукру в крові за рахунок коштів державного бюджету, забезпечення впровадження міжнародних стандартів (протоколів) надання медичної допомоги дітям, хворим на цукровий діабет, удосконалення порядку забезпечення хворих лікарськими засобами та виробами медичного призначення в частині забезпечення дітей, хворих на цукровий діабет, приладами безперервного контролю цукру та розхідними матеріалами за кошти державного бюджету. Фінансувати всі ці заходи пропонується за рахунок медичної субвенції на відповідний бюджетний період.

Після обговорення парламентарії підтримали законодавчу ініціативу — за постанову віддали голоси 326 народних депутатів.

Далі парламентарії перейшли до блоку питань, пов’язаних із зниженням тарифів на електроенергію.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.