Більшу частину першого позачергового засідання парламентарії присвятили розглядові блоку питань, пов’язаних зі зниженням тарифів на електроенергію.

Так, народні депутати розглянули проект постанови Верховної Ради про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт-год. (№ 4590). Представник групи «За майбутнє» Антон Поляков зауважив, що під час візитів у виборчі округи народним депутатам доводиться вислуховувати численні скарги громадян з приводу того, що пільгові тарифи давали змогу хоч якось заощаджувати з мізерних пенсій та зарплат. А тепер це стало зовсім неможливо. Натомість голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що «зміст запропонованих положень втілено в тексті прийнятої 28 січня 2021 року постанови про заходи, спрямовані на соціальний захист населення у зв’язку з підвищенням цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, якою передбачено, в тому числі, встановлення окремих тарифів на електроенергію, що відпускається населенню за обсяг спожитих до сто кіловат-годин на місяць і обсяг спожитих до трьох тисяч кіловат-годин для будинків, що обладнані електроопаленням». А відтак члени профільного комітету законопроект № 4590 не підтримали і рекомендували Верховній Раді відхилити. Як наслідок, він не отримав навіть двох сотень голосів на свою підтримку.

Народні депутати розглянули проект постанови, яка передбачала звернення до Кабінету Міністрів щодо скасування необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на один рік на підвищення тарифів на енергоносії (№ 4609). Представляючи позицію профільного комітету з приводу такої ініціативи, А. Герус знову апелював до постанови, за яку в сесійній залі проголосували 28 січня цього року. В обговоренні брали участь здебільшого представники опозиційних фракцій, наголошуючи на тому, що населення не справляється з непомірними тарифами. Утім, ця постанова набрала лише 153 голоси.

Схожа доля очікувала і на наступні два законопроекти. Народні депутати провалили голосування за проект змін до деяких законів, які стосуються врегулювання окремих питань у сфері метрології, надання житлово-комунальних послуг та захисту прав споживачів (№ 4576). Забракло голосів і для ухвалення постанови про вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію та тарифів на послуги розподілу природного газу (№ 4587).

Насамкінець на вимогу двох фракцій із трибуни виступила представниця фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Люди уважно спостерігали, як проходила сьогоднішня сесія, — сказала вона. — У першій половині дня, коли розбазарювали сільськогосподарську землю, все йшло, як по маслу: голосували всі проти того, щоб хоч якось захистити землю. І за те, щоб вона була вже розпродана надійно, без будь-яких умов з боку держави. А друга половина сесійного дня — це просто наруга над очікуванням людей відносно зниження тарифів. Нині продемонстрували: все, що стосується тарифів, повністю влаштовує і владу, і більшість. Нічого ніхто не хоче міняти». 

Одразу після цього виступу Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закрив засідання.