Робота почалася із виступу групи народних депутатів, які представляють національну скаутську організацію «Пласт» (на знімку). 

Від їхнього імені Роман Лозинський привітався із присутніми в сесійній залі колегами пластовим гаслом «СКОБ!» — сильно, красно, обережно і бистро. «Вчора (12 квітня) виповнилося 109 років з дня першої пластової присяги, — повідомив він. — Саме в 1912 році у Львові «Пласт» узяв свій початок, коли перший пластовий гурток, група дітей склала пластову присягу на вірність Україні. За більш ніж сотню років вихованцями українського «Пласту» стали Любомир Гузар, Богдан Гаврилишин, Олег Ольжич, Квітка Цісик, Микола Плав’юк, Роман Шухевич, Степан Бандера та безліч інших видатних діячів нашої країни, які показували своїм життям і своїми вчинками, що ми можемо впливати на будівництво нашої держави».

Також на вимогу двох фракцій виступив представник групи «За майбутнє» Віктор Бондар. Він висловив обурення тим, що під час першого позачергового засідання представники монобільшості не підтримали законопроекти, пов’язані зі зниженням тарифів на комунальні послуги. «Ми простягаємо не раз руку допомоги, — сказав парламентарій. — Готові сісти разом з вами, відпрацювати ці документи ще раз. Документи по енергетиці, документи по промисловості, по транспорту. Щоб у вас бюджет з’явився, щоб ви дали людям нормальні тарифи. Щоб погасити людям ті борги, які вони накопичили за комунальні послуги. Наша депутатська група готова за такі рішення день і ніч тут проводити».

Тоді народні депутати приступили до розгляду законопроектів, які ввійшли до порядку денного позачергового засідання. Загалом їх було 12. Насамперед ухвалили резонансне рішення, яке дасть змогу цьогорічним випускникам здавати ДПА у формі ЗНО за бажанням. За внесення змін до другого розділу Прикінцевих та Перехідних положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (щодо окремих питань завершення 2020/ 2021 навчального року) (реєстр. № 5014) проголосували 298 парламентаріїв. За словами Лариси Білозір, це дасть можливість звільнити випускників шкіл від обов’язкового проходження ДПА у формі ЗНО. Мовляв, вони зможуть самостійно обирати в умовах пандемії, в якій формі складати підсумкові оцінювання.

Ще більш консолідовану позицію продемонстрували присутні в залі народні депутати під час розгляду проекту змін до Закону «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» щодо військового поховального ритуалу (реєстр. № 4636-1). Діючий статут є об’єктивно застарілим, наголосила представниця «Європейської солідарності» Марія Іонова. За її словами, він не передбачає церемоніалу поховання військовослужбовців із почестями, на які заслуговують герої та їхні сім’ї. Законопроект напрацювала команда Міністерства у справах ветеранів спільно з Інститутом національної пам’яті ще тоді, коли ці відомства очолювали Ірина Фріз та Володимир В’ятрович, наголосила М. Іонова. Вона зауважила, що до Верховної Ради внесли альтернативний законопроект, який майже слово в слово повторює опозиційний. Саме цей альтернативний документ підтримали в залі в першому читанні 304 голосами.

Схожа ситуація розгорнулася під час розгляду проекту змін до окремих положень законів «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» щодо забезпечення реалізації прав застрахованих осіб (реєстр. № 5187). Його ухвалили такою само кількістю голосів (304). Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що 31 грудня минулого року набрав чинності Закон «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я». Він започаткував систему реабілітації в Україні, але одночасно змінив норми так, що з 1 липня 2021 року українці за основним страховим випадком не матимуть можливості отримувати лікарняні. Саме це і виправили народні депутати, проголо-
сувавши за відповідні зміни.

Далі без обговорень і в цілому парламентарії ухвалили проект змін до четвертого розділу прикінцевих та перехідних положень закону про споживче кредитування щодо кредитів, наданих в іноземній валюті (№ 4475). Так само проголосували за проект змін до деяких законодавчих актів щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб (№ 4398) і за зміни до Податкового кодексу щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур не-
платоспроможності фізичних осіб (№ 4399).

За скороченою процедурою розглядали проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо запобіган-ня поширенню гострої респіраторної хвороби 
COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (№ 4540). Його представляв заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Однак народні депутати критикували ініціативу посилення відповідальності за порушення норм карантину на тлі того, що уряд не забезпечив на належному рівні вакцинацію та не налагодив систему надання необхідної допомоги хворим на коронавірусну хворобу. Як наслідок — закон відхилено.

Під час позачергового засідання народні депутати взяли за основу проект змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення гро-мадян України житлом (№ 5308). А от постанову про скасування рішення Верховної Ради від 30 березня 2021 року про внесення зміни до п’ятого розділу Прикінцевих та Перехідних положень Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» щодо приватизації об’єктів великої приватизації (№ 4543-П) відхилили. Без обговорення в цілому прийняли зміни до пункту третього розділу десятого перехідних та прикінцевих положень закону про повну загальну середню освіту щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу (№ 5138-1). А проект змін до деяких законів щодо вдосконалення процедур оборонного планування (№ 4210) відправили на повторне перше читання.

Насамкінець народні депутати 278 голосами взяли за основу проект змін до деяких законів щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти (№ 4629-1). 

Одразу після цього Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив засідання закритим. На годиннику було вже більш як половина на восьму.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua