О 16-й годині Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання, скликане на вимогу 155 народних депутатів. До його порядку денного було включено 15 питань, зокрема, законопроекти «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (№ 4651); «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (№ 4303) та «Про внесення змін до Закону «Про індустріальні парки», спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках»  (№ 4416-1).

Проте розпочалось засідання з виступу представників Міжфракційного об’єднання (МФО) «Україна 603,7». Народні депутати у своєму виступі порушили тему нарощування агресором сил поблизу нашого кордону. Представники МФО наголосили на необхідності ухвалити низку законопроектів, починаючи від законопроекту про колаборантів і завершуючи проектом про територіальну оборону.

Із заявою від двох фракцій виступила також і представниця фракції «Голос» Соломія Бобровська. Вона закликала Президента чітко оголосити план дій не лише по економіці, а й для всіх голів обласних, районних державних адміністрацій, що робить голова громади у разі загострення ситуації. «Протягом цих чотирьох днів, коли працюємо, в Чорне море зайшли малі й великі артилерійські катери, які можуть прямувати до Азовського моря. А ми тут не піднімаємо питання про денонсацію Керчинської угоди, яка фактично перетворила Азовське море в озеро РФ», — наголосила вона.

Перейшовши до порядку денного, народні депутати розглянули законопроект № 4651, спрямований на удосконалення законодавства, яким встановлено відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, задля їх ефективної практичної реалізації.

Представляючи документ, міністр юстиції Денис Малюська, зокрема зауважив, що Верховна Рада у грудні відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та недекларування, але, на жаль, залишилось декілька недоліків, які не дозволяють системі працювати ефективно. Серед цих недоліків урядовець назвав те, що певні злочини, які належать до підслідності НАБУ, водночас є кримінальними проступками. А відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, НАБУ не може ефективно проводити дізнання по такій категорії злочинів. «Зміна санкцій у Кримінальному кодексі переводить такі дії з кримінальних проступків у злочини, відповідно НАБУ зможе повноцінно проводити розслідування», — зауважив він.

Після обговорення за скороченою процедурою проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (№ 4651) 283 голосами було ухвалено в першому читанні.

Докладніше про позачергове засідання — у наступному номері.