А саме вона повинна проводити збори акціонерів, які, відповідно, приймають рішення про розподіл прибутку на частки акціонерів товариства. Це стосується і частки, яка припадає на належні державі 70 відсотків акцій товариства. А останніми управляє Фонд державного майна України. Сформувати наглядову раду для державного підприємства може тільки ФДМУ. Але впродовж року саме він нехтував закликами «Хмельницькобл-енерго» сформувати наглядову раду.

— Урешті-решт Мінекономіки прийняло рішення про відбір незалежного члена наглядової ради. Те, до чого ми так довго закликали, має шанси відбутися. Нарешті в нас буде наглядова рада, а це — основа ефективного корпоративного управління. Вона дуже потрібна компанії як з точки зору майбутньої приватизації, так і з огляду на ефективність роботи як державного підприємства, — прокоментував ситуацію в.о. генерального директора компанії Олег Козачук.

Енергетики вважають це рішення дуже запізнілим, адже в АТ не встигнуть розподілити між акціонерами прибуток за минулий рік у встановлені законодавством терміни. Це стосується і прибутку, що припадає на державну частку. Оскільки «Хмельницькобленерго» отримало прибуток у 146 мільйонів гривень, держава могла б отримати понад 102 мільйони.

— Провина у невчасному отриманні бюджетом країни цієї суми повністю лежить на Фонді державного майна, — переконаний керівник підприємства Олег Козачук. — Ми, зі свого боку, не раз попереджали, що не можемо ефективно працювати і розподіляти ці кошти без сформованої наглядової ради. На жаль, нас ніхто не чув. Ось результат.

Дирекція також зауважує, що неможливість вчасного, у встановлені законодавством терміни, розподілу грошей, потягне за собою загрозу штрафних санкцій до підприємства. У результаті успішна робота АТ може бути зведена нанівець бездіяльністю ФДМУ.

— Добре, що рішення прийнято. Але поки відбудеться конкурс, поки призначать новообраних членів ради, поки вона буде сформована і почне приймати рішення, мине багато часу. Потім законодавством встановлений час на підготовку зборів акціонерів. І це знову відтермінує надходження до державної казни чималої суми, — підсумував керівник підприємства.

І це тоді, як АТ «Хмельницькобленерго» наполегливо працює над збільшенням надходжень. Чистий прибуток компанії позаминулого року становив 85,7 мільйона гривень. Ця цифра виявилась більшою, ніж отриманий у цей час прибуток всіх державних енергорозподільчих компаній країни разом узятих. Відрахування частини чистого прибутку, що припало на державну частку, в той час становило 30 мільйонів гривень.

Тепер підприємство звітує про ще вищі результати. Загалом за останніх п’ять років темпи зростання чистого прибутку підприємства становили 1616 відсотків.
Хто зацікавлений у гальмуванні роботи успішного підприємства і автоматично позбавляє державу таких важливих для неї фінансових ресурсів, залишається лише здогадуватись.

Хмельницький.