«При Верховній Раді відновила роботу Консультативна рада з питань місцевого самоврядування, — повідомив він. — Наступне засідання цієї ради відбудеться 11 травня». Глава парламенту висловив сподівання, що під час зібрання обговорять та напрацюють пропозиції, які допоможуть зміцнити фінансову спроможність органів місцевого самоврядування та надати їм додаткові фінансові інструменти, зокрема і для боротьби з коронавірусом.


Під час засідання.

Пандемія впливає не лише на здоров’я людей, а й на економіку всього світу, зазначив Дмитро Разумков. «Бачу такі наслідки в багатьох областях, які мені доводиться відвідувати, зокрема й у Волинській, — сказав він. — Ми бачимо спад промислового виробництва, зниження показників в агропромисловому комплексі, зменшення виробництва будівельних товарів», — додав глава парламенту. За його словами, «лише концентруючи увагу на підприємцеві, на українській промисловості, ми зможемо відновити й запустити маховик, який допоможе економіці вийти з непростої кризової ситуації та почати зростання».

За словами Голови Верховної Ради, важливими в такій роботі є ефективна взаємодія та партнерські відносини органів державної влади різних рівнів. «Тепер, в умовах децентралізації, на місця передано не лише багато повноважень, а й відповідальності. І тільки працюючи спільно, центральні та місцеві органи влади зможуть досягти успіху», — зазначив він. «Без допомоги Києва — Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Президента — вам буде важко впроваджувати і виконувати ті обіцянки, які ви давали виборцям. Та й нам неможливо буде досягти успіху без допомоги на рівні області, району, ОТГ», — сказав Дмитро Разумков, виступаючи перед депутатами обласної ради.

У рамках візиту Дмитро Разумков відвідав Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства. Глава парламенту ознайомився з особливостями роботи медичного закладу, який надає допомогу пацієнтам, починаючи з етапу прийняття пологів і завершуючи амбулаторним лікуванням. Він зазначив, що робота медичного закладу організована на високому рівні, зокрема й завдяки професійності лікарів. Водночас він додав, що всі організаційні проблеми, які сьогодні є, можна розв’язати, зокрема, і за допомогою Верховної Ради. «Є технічні, організаційні питання у роботі закладу, про які ми вже говорили. Впевнений, що частину з них ми зможемо оперативно допомогти вирішити. Нині виділяти кошти не так просто, бо у нас пандемія та багато інших викликів, але для держави медицина в пріоритеті. Особливо медицина для наших дітей, які є майбутнім кожної родини, кожної держави, тому, впевнений, обов’язково це враховуватимемо», — зазначив Голова Верховної Ради.

Перебуваючи на Волині, Дмитро Разумков відвідав обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні. «Можете пишатися своїм рівнем організації освітнього процесу та випускниками, — сказав Голова Верховної Ради під час візиту в навчальний заклад. — Вам є чим та ким пишатися. Ваші випускники вже показали себе. Сьогодні, захищаючи нашу державу, вони демонструють героїзм та любов до країни». Глава парламенту ознайомився із матеріально-технічним забезпеченням ліцею: навчальними класами, кімнатами для самопідготовки та оздоровчим комплексом спортивного клубу «Олімпієць». Д. Разумков побажав навчальному колективу та ліцеїстам сил та наснаги.

«Завжди рухайтеся вперед та будьте гідними громадянами нашої держави», — наголосив він.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.

***

Під час зустрічі з журналістами місцевих і центральних ЗМІ Голова Верховної Ради відповів на запитання «Голосу України» щодо перспектив створення законодавчої бази нового адміністративно-територіального устрою України:
— Нині великі виклики стоять щодо реформи децентралізації. Вона частково виконана, частково ми повинні ще доопрацювати її законодавчу базу. Правильніше б розпочати із внесення змін до Конституції і вибудовувати далі законодавчу базу згори донизу. Але ми зіткнулися з проблемою: у нас не було часу до місцевих виборів, які відбулися восени минулого року, щоб внести зміни до Конституції. А потрібно було проводити вибори за новими умовами. Тому була запущена така практика. Наскільки вона ефективна? Є проблеми, їх теж потрібно буде виправляти і ми дійдемо до цього. Було два варіанти: або фактично недоопрацювати реформу децентралізації, тоді б вибори відбулися за старою системою, або йти таким шляхом. На той момент Верховна Рада ухвалила саме таке рішення. Але водночас це можливість, яка надана громадам для максимального використання переданих їм ресурсів. Це не лише можливість, а й насамперед відповідальність. Кожен це повинен розуміти.

Журналісти цікавилися подіями на Донбасі та загрозою з боку Росії. «Ситуація не проста, але контрольована, — запевнив медійників Дмитро Разумков. — Українська армія сьогодні набагато краще підготовлена до будь-яких викликів, ніж у 2014 році. Але треба готуватися до будь-якого варіанта. Те, що залежить від нас, ми, як законодавча гілка влади, робитимемо. Прикладів було багато в історії нашої держави, коли Верховна Рада залишалася такою точкою стабільності та рівноваги. Так було, зокрема, у 2004 і 2014 роках і в перші місяці мобілізації. Політика завжди є складовою Верховної Ради, але коли питання стоїть про державність, суверенітет і територіальну цілісність, то політика відкладається на другий план. Сподіваюся, що ситуація, яка вимагала б миттєвої реакції Верховної Ради, не відбудеться, але я і мої колеги до будь-яких варіантів готові. Ми знаємо, що нам потрібно робити, аби захистити інтереси нашої держави».

Довідково

Комунальне підприємство «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради працює з липня 2019 року. Основні завдання закладу — забезпечення високоспеціалізованою медичною допомогою 3-го рівня дитячого та жіночого населення регіону; організація перинатальних послуг; наближення різнопрофільної медичної допомоги до жителів сільських районів; пріоритетність надання медичної допомоги вагітним, новонародженим та дітям раннього віку, інші послуги.


Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, генеральний директор КП «Волинське територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради Ірина Горавська (праворуч).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.   
Більше фото тут