Віце-спікер Сейму Литовської Республіки пан Паулюс Саударгас, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, віце-маршалок Сейму Республіки Польща пані Малгожата-Марія Госєвська.

Донеччина зустрічала вчора поважних гостей. До Маріуполя з робочою поїздкою прибули Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук і парламентарії країн Люблінського трикутника — віце-маршалок Сейму Республіки Польща пані Малгожата-Марія Госєвська та віце-спікер Сейму Литовської Республіки пан Паулюс Саударґас. Разом із ними у поїздці взяли участь заступник міністра оборони України Олександр Поліщук, голова Донецької обласної держадміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко та представники командування Об’єднаних сил.

Питання міжпарламентського безпекового співробітництва та протидії російській агресії стали ключовими на зустрічі у форматі Люблинського трикутника (L3) представників України, Польщі та Литви, що відбулась у Центрі розвитку стартапів на сході України 1991 Mariupol.

Вітаючи учасників зустрічі на донецькій землі, очільник області Павло Кириленко зазначив: «На жаль, ескалація бойових дій, яку здійснює РФ по відношенню до України, зокрема на території Донецької області, потребує від нас спільного обговорення безпекових питань».

За словами Павла Кириленка, вже цього року кількість обстрілів на лінії зіткнення з боку російсько-окупаційних військ становила майже 2,5 тисячі. П’ять тисяч квадратних кілометрів землі на підконтрольній території області забруднено вибухонебезпечними залишками війни. Загалом від початку бойових дій на Донеччині зруйновано 13 805 житлових будинків, з яких відновлено вже 8 259. Але кількість зруйнованого житла постійно збільшується.

Віце-спікери парламентів Польщі та Литви висловили своє засудження агресивних дій Російської Федерації, яка нарощує військову потугу вздовж українського кордону, підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, її європейських та євроатлантичних устремлінь. Ішлося також про необхідність продовження санкцій проти Російської Федерації як країни-агресора.

Віце-маршалок Сейму Республіки Польща пані Малгожата-Марія Госєвська зазначила, що приїхала в Україну, на Донеччину, щойно до Польщі почали доходити тривожні звістки про загострення ситуації. «Україна — не лише сусід та економічний партнер, але й друг. І нині найважливіше — солідарність з Україною і її підтримка. Я не можу називати це конфліктом, тому що важко закривати очі на смерті людей — військових і цивільних, тому це — війна. Сьогодні Путін оголосить своє послання, а ми гучно оголосимо ні — загрозі миру в Україні, ні — агресивній політиці Путіна. Але так — миру і розвитку України, так — зеленому світлу для її європейських прагнень».

Свою солідарність з Україною та своєю польською колегою висловив віце-спікер Сейму Литовської Республіки пан Паулюс Саударґас, який наголосив: «Ми і надалі підтримуватимемо Україну, підтримуватимемо санкції та продовжуватимемо нашу місію з допомоги Україні».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував віце-спікерам парламентів Польщі та Литви за солідарність із нашою країною в її протидії російській агресії.
«Україна завжди знає, що Польща і Литва — наші надійні союзники, і я переконаний, що спільними зусиллями ми зупинимо російську збройну агресію, — зазначив 
Р. Стефанчук. — Упевнений, що спільна співпраця та дружні відносини з Польщею та Литвою прискорять повернення довгоочікуваного миру в Україну».

Крім того, Руслан Стефанчук повідомив про відкриття Кримської платформи та закликав представників міжнародної спільноти долучитися до участі в ній.

Учасники зустрічі обговорили низку важливих проблем, що стосувалися насамперед можливості якнайшвидшого врегулювання триваючого воєнного конфлікту між Україною та Росією.

Вони також відвідали Маріупольський морський торговельний порт, який входить до четвірки провідних портів України. Його потужності дають змогу переробляти понад 12 мільйонів тонн вантажів щорічно. Це найбільший та найрозвинутіший порт Азовського моря, який ще називають «морськими воротами Донбасу». Понад 500 суден на рік, 18 причалів і майже 
4 кілометри причалу для морських суден, більш як 60 тисяч вантажних вагонів щороку, декілька об’єктів, що спеціалізуються на обробках усіх видів насипних вантажів, а також понад 20 логістичних компаній — це лише деякі з чинників, що роблять порт Маріуполя одним із найбільш гнучких, високопродуктивних універсальних портів України.

Ознайомлення із ситуацією та роботою КПВВ «Гнутове» стало наступним етапом робочої поїздки делегації. Сьогодні контрольний пункт в’їзду-виїзду «Гнутове», який є одним із семи КПВВ в районі проведення ООС, вимушено простоює через те, що російсько-окупаційні війська з протилежного боку блокують рух людей і транспорту. Не рідкісними в районі Гнутового є обстріли з боку непідконтрольної території. Минулого року про селище Гнутове дізналася вся світова спільнота завдяки фільму «Віддалений гавкіт собак» данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта, який став переможцем премії Peabody Awards. Фільм розповідає про 10-річного хлопчика Олега Афанасьєва, який живе біля лінії фронту на Донбасі. Картину знімали саме в селі Гнутове Донецької області з 2015 по 2017 рік.

Ситуація на КПВВ «Гнутове» — лише один із штрихів драматичної ситуації на сході, коли через свавілля й безвідповідальність російських окупантів страждають мирні люди. Європейські посадовці змогли на власні очі побачити й дати оцінку ситуації на сході України також під час відвідання району оборони селища Широкине. Шість років тому через агресію РФ мешканці селища Широкине, що поблизу Маріуполя, полишили свої оселі й відтоді не можуть повернутися додому. Нині приблизно 90 відсотків об’єктів житла у Широкиному зруйновано.

Пані Малгожата-Марія Госєвська та віце-спікер Сейму Литовської Республіки пан Паулюс Саударґас висловили свою солідарність та підтримку України. Після побачених представниками парламентів обох країн ЄС руйнівних наслідків російської агресії вони ще раз твердо заявили про необхідність мирного врегулювання та припинення війни на сході України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.