Ці кошти проходять як «збитки, завдані державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства».

Штрафи у тарифах

Під час проведення планової перевірки водопостачального підприємства Державна екологічна інспекція в області встановила, що упродовж чотирьох місяців минулого року «Міськводоканал» скидав у річку Псел, котра протікає Сумами, недостатньо очищені стоки. Позаяк підприємство добровільно не заплатило за шкоду, виявлену контролерами, його змусить це зробити суд. Конфлікт буде вичерпано, але чи означатиме це, що після сплати 200 тис. грн брудні стоки, скинуті до річки, стали «заднім числом» чистими? Запитання, як мовиться, риторичне, бо відповідь на нього зрозуміла. Зрозуміло також, хто насправді заплатить штраф замість «Міськводоканалу». Рано чи пізно підприємство зарахує фінансову втрату до складової тарифу на водопостачання і водовідведення, і сумчани одержать «оновлені» платіжки.

Кількома тижнями раніше Держекоінспекція «наїхала» на сумський «Міськводоканал» зі значно масштабнішими претензіями. Контролери заявили, що підприємство майже рік експлуатувало підземні водні горизонти, не маючи на те відповідних дозволів. Керуючись «Методикою розрахунку розмірів відшкодування збитків, завданих державі внаслідок порушення законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів», екологи нарахували 43 млн 347 тис. 646 грн. Дивує і точність цього числа — у ньому лише копійок не вистачає, і унормоване припущення про те, що наявність папірця з печаткою убезпечує від природоохоронних збитків.

На людей не зважають

Щодо папірця з печаткою, то він у сумського «Міськводоканалу», виявляється, таки є. Підприємство продемонструвало скріншот «Спеціального дозволу на користування надрами», виданого Державною службою геології та надр України, і запевнює, що цей документ діє до березня 2040 року. Але якби «Міськводоканалу» довелось заплатити ті 43 млн грн нарахованого «відшкодування збитків», це коштувало б кожному сумському домогосподарству кілька сотень гривень. Міський бюджет своєму комунальному підприємству такої фінансової допомоги не надав би, бо ледве встигає «підставляти плече», коли «Сумиобленерго» погрожує «Міськводоканалу» через борги припинити подачу струму.

Послуги з водопостачання та водовідведення дорожчають не лише в Сумах, а й в інших населених пунктах області. До того ж у багатьох випадках тарифи можна було б утримати на попередньому рівні, а можливо, і знизити.

В обласному центрі вода подорожчала з 1 січня, у Глухові — з 1 квітня. Підвищення становило приблизно 22%. Сталося це через електроенергію, вартість якої збільшилась майже на третину, підвищення мінімальної зарплати, подорожчання запчастин та інші «інгредієнти». Серед останніх і фінансові санкції, які час від часу накладають на підприємства критичної інфраструктури різноманітні контролери. Останнє мало б користь для споживачів, якби ті само водоканали не були природними монополістами, а конкурували та боролися за клієнтів.

Усі за одного

У Білопіллі рішенням Господарського суду області із місцевого «Водоканалу» стягують майже 2,5 млн грн. Через те, що посадовець комунального підприємства не продовжив дію спецдозволу на користування надрами, майже 600 кубометрів води було піднято на-гора незаконно. Недогледів хтось один, а заплатять всі — якщо не сьогодні, то завтра, коли через неочікувану фінансову «дірку» підприємство буде змушене підняти тарифи.

У Шосткинському районі на Сумщині жителі кількох сіл можуть залишитися без води із дещо інших — нефінансових причин. Тут комунальне підприємство «Княжицьке», яке надає послуги із водопостачання та водовідведення, перевіряли інспектори Держпраці. Вони виявили порушення у своїй «парафії» і зобов’язали комунальників їх усунути. Невідомо з яких причин — не захотіло чи просто не змогло, але КП «Княжицьке» над недоліками недопрацювало, вимог трудового законодавства недовиконало, тому Сумський окружний адміністративний суд за позовом Управління Держпраці в області заборонив водопостачальникам експлуатувати шість свердловин. Якщо цього вердикту не оскаржать в апеляційній інстанції, сотні селян залишаться без води.

Сумська область.

Фото з сайту dw.com.