Механізатор Віталій Кізлевич сіє соняшник, під який у СТОВ «Наталка» Ямпільського району цьогоріч відвели чималу площу.

На Вінниччині прогнозують зменшення клину зернових і зернобобових на десятки тисяч гектарів порівняно з минулим роком. Які культури «уріжуть» і як це позначиться на загальній структурі посівних площ?

В області завершили сівбу ранніх ярих. На понад десять тисяч гектарів збільшили площі ячменю порівняно з минулим роком, хоча до запланованих 70 тисяч не дотягнули. Весна запізнилася з погожими днями. Не було змоги вивести в поле посівні агрегати. Тим часом спливли оптимальні строки, і сівбу припинили.

Розширити планують площі й інших культур. Зокрема, очікується, що на 11 тисяч гектарів зросте клин соняшника — до 299 тисяч гектарів; на шість тисяч гектарів додадуть сої — цю культуру вирощуватимуть на ста тисячах гектарів. Мають намір більше посіяти гороху, гречки, вівса та цукрових буряків.

«У такий спосіб аграрії частково компенсують недосіяні восени озимі пшеницю та ячмінь, площі яких скоротилися на 20 тисяч гектарів», — розповіла «Голосу України» Валентина Кирилюк, заступник начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

За словами співрозмовниці, на 30 тисяч гектарів зменшать ділянки під кукурудзу.

«Минулого року ми мали абсолютний рекорд з посівами кукурудзи, — наголошує співрозмовниця. — Вирощували цю культуру на 457 тисячах гектарів. На жаль, очікуваної врожайності не вдалося досягти. Не вистачило вологи. Цьогоріч кукурудзу посіють на 427 тисячах гектарів».

Як стверджує Валентина Кирилюк, загальна площа всіх сільськогосподарських культур не зміниться — становитиме 1 мільйон 627 тисяч гектарів. Так само збережеться структура посівів. Найбільшу частку в ній становитимуть зернові та зернобобові — 53% від загальної площі; технічні культури — 32%, решта — це картопля, овочі, кормові. «Таке співвідношення сільськогосподарських культур, що їх вирощують в області, залишається сталим і зберігається упродовж останніх років», — уточнює посадовець.

Поцікавилися ситуацією на весняному полі в одному з південних господарств краю — приватному підприємстві «Перемога» села Високе. Його очолює народний депутат України восьмого скликання, депутат Вінницької облради Іван Спориш.

Ось що він розповів «Голосу України»:

— Дякувати небу, нині в ґрунті достатньо вологи, — каже Іван Спориш. — Такого давно не було на наших полях. На деяких ділянках навіть дали знати про себе мочарі. Це, як  то кажуть, мінус, бо технікою не заїдеш. Більше засмучує холод.

Минулими роками після 15 квітня на повну сіяли кукурудзу. Її насіння кладуть у ґрунт за температури повітря 18—20 градусів, а нам синоптики прогнозують уночі приморозки, і це в той час, коли спливає остання декада квітня.

Нинішня весна зав’язала всі роботи в один вузол. Так каже співрозмовник. Спливають оптимальні строки сівби деяких культур, а в поле не вийдеш — холодно, земля мокра. У «Перемозі» почали з кормових культур: на ста гектарах розмістили «букет» з вики, вівса та гірчиці. Буде поживний сінаж. Господарство одне з небагатьох у районі, де зберегли тваринництво. Нині тут нараховується 650 голів ВРХ. «Тваринницька галузь дає людям роботу, — розповідає Іван Спориш. — Ми не говоримо про прибутки. Сто наших односельців працюють на фермах. Стільки само, до речі, як і 30 років тому».

Після кормових впорали 100-гектарну площу ярого ячменю. Нині сіють соняшник. Техніку змушені були зупиняти на деякий час, бо випадали дощі. На черзі кукурудза.

— Зерно в землі не проросте доти, доки ґрунт не прогріється до оптимальної температури, — говорить керівник господарства. — Хто в полі працює, весь час залежить від погодних умов. Не буває для аграрія ідеальної погоди. Тому не можна марнувати жодної оптимальної хвилини. Неспроста кажуть: весняний день рік годує...

Вінницька область.

Фото Юрія СИДОРЕНКА.