35 років тому «мирний атом» за лічені секунди змінив наше життя

Учора керівництво парламенту — Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, його Перший заступник Руслан Стефанчук і заступниця Олена Кондратюк (на знімку) — та голови комітетів вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської катастрофи з нагоди 35-ї річниці аварії. Учасники церемонії поклали квіти до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля».

«Ця трагедія забрала багато життів одразу після аварії. І, на жаль, сьогодні Чорнобиль продовжує забирати життя», — сказав глава парламенту та додав, що радіаційне забруднення негативно вплинуло і на довкілля, і на здоров’я людей.

Дмитро Разумков назвав також людський фактор, який відіграв значну роль під час катастрофи на ЧАЕС. «Кожен на своєму місці повинен пам’ятати, що кожна дія, кожен крок — важливий. Тому що від цього може залежати не лише його життя, а й життя тих, хто поруч, життя країни. Ця відповідальність — значна. Я це говорю і щодо політиків, і щодо чиновників, і щодо військових, і щодо медиків, і тих, хто віддавав життя за нашу державу», — зауважив він.
Саме 35 років тому «мирний атом» за лічені секунди змінив наше життя, перетворивши частину чудового українського Полісся на зону відчуження та завдавши невимовний біль усій Україні, зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради

Руслан Стефанчук і додав:

«У цей день ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які врятували майбутнє від радіаційної небезпеки й відійшли у вічність. У перші години, дні й місяці вони самовіддано пішли на захист, у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Низький уклін і тим, хто продовжує працювати над реабілітацією забруднених територій.

Ваш подвиг не забуде людство!».

«35 років тому у нерівному бою з найбільшою і найстрашнішою техногенною катастрофою в історії людства зійшлися десятки, сотні, тисячі відважних людей, чиїхось батьків, друзів, рідних, колег, — наголосила заступниця глави парламенту Олена Кондратюк. — Вони ще не до кінця розуміли, якою жахливою була та злощасна аварія. Вони ще не до кінця розуміли, який подвиг здійснюють, рятуючи фактично усе людство від радіоактивного забруднення. Але вони чітко усвідомлювали: ніхто, крім них, не зробить цю роботу».

Головний урок, який би мала винести кожна наступна влада, керівництво держави, за словами Олени Кондратюк, — це безпека громадян, відповідальне ставлення до своїх ресурсів, постійний діалог з людьми на основі правди та довіри!

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут