Вадим Рабінович, Петро Порошенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч, Анастасія Радіна.
 


Микола Сольський, Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Василь Мокан.

Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав парламентаріїв вшанувати пам’ять загиблих під час Чорнобильської трагедії. «На жаль, нині ми продовжуємо отримувати уроки історії, за які сплачуємо високу ціну — здоров’ям наших громадян та екологічною ситуацією, яка залишає бажати кращого». Очільник законодавчого органу влади оголосив хвилину мовчання.

Д. Разумков поінформував, що 11 травня відбудеться засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при Верховній Раді, під час якого буде можливість обговорити ключові питання, які перебувають на порядку денному в регіонах. Протягом цього сесійного тижня народні депутати працюватимуть за двома напрямами. Під час пленарної частини триватиме робота над поправками, які надійшли до законопроекту № 2194. Їх залишилося пройти ще понад 680, повідомив Д. Разумков і висловив сподівання, що протягом тижня цей процес вдасться завершити. Але головна законодавча робота, схоже, триватиме у форматі позачергових засідань. Так, станом на понеділок уже було очевидно, що їх буде щонайменше два. Загалом на ці засідання поки що мають намір винести 14 питань. Також Дмитро Разумков нагадав, що організаційний комітет у складі представників Офісу Президента та уряду нині веде підготовку до відзначення 30-ліття Незалежності України. «Нам хотілося б теж бачити план дій для того, щоб ефективно на рівні парламенту долучитися до процесу», — сказав він.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що завершилося всеукраїнське обговорення законопроекту про місцеве самоврядування. Тепер документ перебуває на юридичній вичитці, під час якої буде враховано цілу низку пропозицій. А після подання до Верховної Ради автори законодавчої ініціативи звернуться до очільника парламенту з проханням направити законопроект на розгляд Венеційській комісії для надання відповідного висновку. «Епідемія нікуди не дівається, — зауважив Р. Стефанчук. — Тому я прошу народних депутатів дотримуватися всіх вимог санітарно-епідеміологічного благополуччя. Ми приймаємо закони, які стосуються запобігання поширенню COVID-19, але значна кількість парламентаріїв їх не дотримується. На це мають реагувати правоохоронні органи і керівники політичних фракцій та груп».

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила на питанні безпеки в сфері енергетики. У цьому контексті вона звернула увагу на те, що в уряді й досі немає міністра енергетики, а попередні виконувачі обов’язків запам’яталися «хіба підвищенням тарифів, але не стратегією рішень». Уряд досі не сформулював відмову від російського ядерного палива, не пояснив, що ми робитимемо з відходами діяльності АЕС та розвитком галузі. О. Кондратюк припустила, що під час позачергового засідання монобільшість ставитиме на порядок денний питання про призначення міністра енергетики.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко поінформував, що на позачерговому засіданні політична сила, яку він представляє, пропонує, зокрема, розглянути законопроект № 4555, який передбачає збільшення пенсійного забезпечення ліквідаторам аварії на ЧАЕС. «Також у режимі позачергових засідань ми пропонуватимемо розглядати важливі для держави закони, — сказав він. — Це і економічні питання, і питання змін до бюджету в частині збільшення видатків на медицину, культуру, боротьбу з коронавірусом та вакцинацію, а також на інфраструктурні проекти, які дають змогу збільшувати робочі місця та є драйверами економіки». О. Корнієнко також закликав народних депутатів погодитися зробити п’ятницю днем роботи в округах.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович закликав представників влади зробити в карантинних обмеженнях поправку на відзначення Дня Перемоги 9 травня і дозволити людям вийти на вулиці. А також закликав керівництво Верховної Ради на початку травня організувати колективний перегляд у залі парламенту фільму Леоніда Бикова «В бій ідуть тільки «старики».

Представник «Європейської солідарності» Петро Порошенко поінформував, що представники всіх політичних сил у парламенті, окрім «Слуги народу», зібрали підписи для розгляду постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів державної влади. Першим пунктом у цьому документі є забезпечення рівного доступу населення до безпечних і якісних вакцин для організації профілактики коронавірусної хвороби. Нині маємо лише 527 тисяч вакцинованих співвітчизників, наголосив він, і озвучив інформацію, оприлюднену на сайті МОЗ, про вакцинацію препаратом Pfizer-BioNTech.

Очільниця фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала колег протягом цього тижня хоча б трішки покращити становище людей, які ціною свого здоров’я допомагали світові долати наслідки аварії на ЧАЕС. Вона також наголосила на тому, що парламент уже вдруге збирається на сесійний тиждень під час повного локдауну. Усе це заради того, щоб розпродати землю, наголосила Ю. Тимошенко. А голова фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомив, що вакцинували ми насилу один відсоток населення. «Ми вимагаємо змінити міністра охорони здоров’я, — наголосив народний депутат. — Ця постанова давно є в парламенті, й ми просимо всі фракції дати свої підписи для позачергового засідання». Водночас ця політична сила ініціює проведення аудиту Міністерства охорони здоров’я та закликає ухвалити законопроект, спрямований на підтримку бізнесу.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко звернув увагу на те, що нині ціни в усіх постачальників газу для населення перевищили 10 гривень за метр кубічний. «Ми опинилися на порозі того, що цього літа вартість природного газу більш як удвічі перевищуватиме цінові мінімуми минулого літа, — сказав він. — Це, поза сумнівом, призведе до зростання тарифів на всі житлово-комунальні послуги». Парламентарій закликав невідкладно зібратися на позачергове засідання для того, щоб підвищити розмір мінімальної пенсії. А голова групи «Довіра» Олег Кулініч звернув увагу на те, що, за інформацією Рахункової палати, план надходжень загального фонду державного бюджету цього року не виконано на 35 мільярдів гривень. І на те, що з вересня кардинально змінюється порядок виплати пенсій і всіх видів державних соціальних допомог. Це робитиметься винятково через банківську систему, каже він.

Відповідну постанову Верховної Ради треба переглядати і питання вирішувати, наголосив парламентарій.

Після того як свою позицію висловили представники парламентських комітетів, Д. Разумков наголосив, що це засідання погоджувальної ради є крайнім перед Великодніми святами. А відтак побажав усім плідного тижня та гарної роботи.

Народні депутати привітали з днем народження Данила Гетманцева.