Розпочинаючи зустріч, Олена Кондратюк подякувала пані Малгожаті Госєвській за візит на лінію розмежування на Донеччині, який відбувся спільно з віце-спікером Сейму Литви Паулюсом Сайдарґасом та Першим заступником Голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком. За словами Олени Кондратюк, такий вияв солідарності з українським народом, який уже не перший рік протидіє російському агресору, обстоюючи територіальну цілісність і суверенітет України, викликає повагу.

«На тлі російської ескалації Польща вкотре продемонструвала, що вона є надійним союзником України на міжнародній арені. Ми щиро вдячні за швидку реакцію Польщі на концентрацію російських військ на українських кордонах. Такий підхід відповідає високому рівню стратегічного партнерства України та Польщі», — за-значила заступниця Голови Верховної Ради.

На її переконання, необхідно поглиблюва-ти взаємне стратегічне партнерство, а також єдність і солідарність на тлі зростаючих безпекових загроз в Європі, джерелом яких є Російська Федерація. Зокрема, щодо практичної реалізації курсу України в ЄС і НАТО, з яким чітко визначилося українське суспільство.

«Україна розраховує на підтримку Польщі в отриманні вже найближчим часом реального Плану дій для членства в НАТО», — підкреслила Олена Кондратюк.

Окремо сторони зупинилися на питанні будівництва газопроводу Північний потік-2.

«Переконана, цей російський проект становить загрозу не лише для України, а й для Польщі», — зазначила заступниця глави парламенту. Цю думку підтримала й пані Малгожата Госєвська. За її словами, влада Польщі завжди виступала категорично проти Північного потоку-2 і займає чітку позицію, що це шкідливий проект як для Польщі, так і для України.

Окрім того, обговорювалося питання про взаємодію та залучення України до спільного опрацювання з Польщею пріоритетів голо-вування цієї країни в ОБСЄ, яке відбудеться у 2022 році.

«Україна, безумовно, посідатиме важливе місце в нашому головуванні в ОБСЄ. Ми приділимо багато уваги питанням, які турбують Україну, і відкриті для ваших пропозицій», — наголосила своєю чергою віце-маршалок Сейму Республіки Польща Малгожата Госєвська.

Також учасники зустрічі обговорили взаємодію в рамках міжпарламентських асамблей та міжпарламентських груп, зокрема, можливість проведення у Варшаві наступного засідання Парламентської асамб-леї Україна—Польща.

«Як голова української частини Парламентської асамблеї, я приділяю особливу увагу цій співпраці. Тому пропоную нашим парламентам максимально об’єднати і зосередити свої зусилля на питаннях збереження і посилення санкцій проти РФ та формування ширшої коаліції країн для стримування російської агресії, а також продовжити плідний діалог з інших актуальних питань нашого міждержавного співробітництва», — сказала Олена Кондратюк.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.