У заяві, оприлюдненій і у Фейсбуці, зокрема, наголошено, що члени Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ висловлюють «глибоке розчарування щодо рішення Комітету з питань Правил процедури, імунітетів та інституційних справ Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо позбавлення члена Постійної делегації Олексія Гончаренка права виступу на три місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого».

Члени української делегації зауважили, що, безсумнівно, поважають і дотримуються Регламенту та Кодексу етики, лишаються прихильниками конструктивного підходу діяльності в ПАРЄ і продовжують слідувати принципам і цінностям Ради Європи. «Втім, ми вважаємо причину такого рішення щонайменше — дискусійною, а наслідки такого безпрецедентного рішення — небезпечними, з точки зору свободи висловлювання та свободи слова в ПАРЄ, особливо, зважаючи на той факт, що відповідне рішення стосується висловлювань делегата в соціальних мережах, а не під час його публічного виступу в Асамблеї», — наголошено в заяві.

Делегати від Верховної Ради України переконані, що Асамблея не має залишатись осторонь усіх випадків порушень статутних зобов’язань держав-членів, а також регламентних процедур, які є обов’язковими для всіх членів Асамблеї, незалежно від країни, членами делегації якої вони є.

«Ми закликаємо керівництво заохочувати, а також просувати позитивний імідж Асамблеї як органу, що захищає основоположні цінності Ради Європи: верховенство права, демократію та права людини. Сподіваємося, що Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй діяльності буде рішуче боротися з подвійними стандартами», — йдеться в заяві.

Сам Олексій Гончаренко звернув увагу, що це вперше в історії ПАРЄ когось з депутатів карають за пост у соціальних мережах. В Телеграм-каналі він повідомив, що таке рішення комітет ухвалив у відповідь на донос голови російської делегації Петра Толстого. Інцидент стався на зимовій сесії ПАРЄ. «Тоді я назвав його антисемітом, українофобом та негідником. Також сказав про його царя Путіна та про кімнату грязі в палаці в Геленджику, де насправді є місце для Толстого», — зазначив Гончаренко.

Регламентний комітет ПАРЄ отримав ще дві скарги на Гончаренка — вже від президента ПАРЄ Ріка Дамса. Одна з них стосується виступу депутата на весняній сесії, під час якого він продемонстрував український прапор, прострелений в ході бойових дій на Донбасі, друга — його питання до канцлерки Німеччини Ангели Меркель щодо того, чи вважає вона російського президента Володимира Путіна «вбивцею». Розгляд цих скарг перенесено на червень.