Кадрові ротації. Глава парламенту зізнався, що підтримав призначення Германа Галущенка на посаду міністра енергетики. Оскільки йому імпонує бачення нового урядовця щодо розвитку енергетичної галузі та співпраці Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

Водночас, на переконання Дмитра Разумкова, є дивним, що очільник «Нафтогазу» дізнається про своє звільнення зі ЗМІ. Машина державного управління має працювати по-іншому, зазначив глава парламенту. Крім того, за його словами, звільнення мало відбуватися наглядовою радою. А оскільки подібного рішення не ухвалено, то в подальшому можуть бути дискусії в судах. Але головне, на переконання Дмитра Разумкова, щоб за позови не платило українське суспільство. На запитання, чи був ефективний Андрій Коболєв на посаді НАК «Нафтогаз», Голова Верховної Ради зазначив: треба бути об’єктивним — його критикували, але в роботі екс-міністра були і позитивні моменти.

Коментуючи статтю в американських ЗМІ, що Україна може втратити підтримку МВФ через кадрові перестановки (зокрема звільнення Коболєва), Голова Верховної Ради наголосив, що Україна має продовжувати співпрацювати з міжнародними фінансовими інституціями. «Я бачив заяви G7, але побачимо, як розгортатимуться події далі», — констатував Голова Верховної Ради.

А внести пропозицію щодо зміни міністра охорони здоров’я Максима Степанова, якому дехто закидає провал вакцинації від ковіду, можуть, за словами Дмитра Разумкова, будь-якої миті. Однак, найімовірніше, це буде після свят — з 18 травня, коли народні депутати працюватимуть у режимі пленарних засідань.

Марш у центрі Києва на честь дивізії «Галичина». Дмитро Разумков зазначив, що погано ставиться до цього маршу. Бо переконаний, що українцям не потрібно популяризувати нацизм і героїзувати війська Вермахта. «Ми пам’ятаємо, що принесла війна (Друга світова. — Ред.) в Україну. І немає жодної родини, яка б не втратила рідних чи близьких тоді», — зазначив він і додав, що багато знає про війну від своїх рідних. А відповідь влади на подібні марші має бути в рамках закону.

Робота Верховної Ради. Очільник законодавчого органу вчергове наголосив, що з огляду на Конституцію підстав для дострокового розпуску парламенту немає. І нагадав: у 2004 році було рішення Конституційного Суду (№ 11-рп/2004 від 19.05.2004), де чітко визначено: якщо парламент не збирається 30 днів на заплановані засідання, це може бути підставою для його розпуску.

Глава парламенту наголосив, що за весь час роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання не було жодного випадку, щоб парламент не зміг зібратися на заплановані засідання, а отже, причин для дострокового припинення його повноважень немає. «Я не бачу підстав для розпуску Верховної Ради. І навряд чи можна йти врозріз із рішеннями КСУ», — зазначив Дмитро Разумков.

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.