Перше позачергове пленарне засідання, скликане на вимогу 160 народних депутатів, було присвячено розгляду одного питання. Це проект постанови Верховної Ради України про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атом-них електростанцій (реєстр. № 5382). Авторами цієї ініціативи виступили, зокрема, Юлія Яцик (СН), Геннадій Вацак («Довіра») та Антон Поляков («За майбутнє»).

Доповідала проект Юлія Яцик в оточені колег-співавторів постанови. Депутатка нагадала, що нещодавно вся Україна вшановувала 35-ту річницю аварії на ЧАЕС. «Ми всі згадували, як в одну мить 30-кілометрова зона перетворилася на зону відчуження. Це до болю страшний, але зрозумілий приклад того, що таке 30-кілометрова зона спостереження навколо АЕС і чому люди, які проживають на цій території, повинні мати гарантовану підтримку з боку держави. Тому повернення пільгового тарифу на електроенергію для мешканців 30-кілометрової зони спостереження навколо зони АЕС — це те найменше, що ми повинні зробити», — наголосила вона.

Як відомо, особливості застосування тарифів на електричну енергію для населення було визначено Порядком застосування тарифів на електроенергію, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23.04.2012 № 498 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.04.2012 за № 599/20912. Цим порядком було передбачено, що населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відпуск електричної енергії проводиться за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня чинного тарифу для відповідної групи населення. Те саме було передбачено й нормою Закону «Про електроенергетику», яка на сьогодні втратила чинність.

Водночас урядовою постановою від 28.12.2020 року було встановлено фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів на період до 01.05.2021 на рівні 168 коп. (з ПДВ) за 1 кВт/год незалежно від об’єму, що споживається. А НКРЕКП скасувала свою постанову від 23.04.2012 № 498.

Отже, починаючи з 1 січня 2021 року пільговий тариф для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків чинного тарифу для відповідної групи населення перестав діяти.

Власне, у цій постанові Верховна Рада звертається до уряду з проханням скасувати зміни, запроваджені постановою Кабміну від 28 грудня 2020 р. № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 р. № 483», зокрема, відновити пільговий тариф на електропостачання для осіб, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій. Цей документ підтримала конституційна більшість — 311 народних депутатів.

Розгляду цієї постанови передували дві заяви, виголошені Рустемом Умєровим («Голос») та позафракційним Андрієм Деркачем.

Р. Умєров, закликавши колег законодавчо закріпити права корінних народів, зауважив, що це буде потужний сигнал для міжнародних інституцій про єдність всього українського народу.

А. Деркач, у свою чергу, наголосивши, що він не голосував за призначення нового міністра палива та енергетики, додав, що будь-який фахівець, якого буде призначено на посаду міністра, працюватиме під шаленим тиском зовнішнього управління та корупційних схем.

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив, що Роксолана Підласа (СН) просить зарахувати її голос «за» при голосуванні за кандидатуру міністра енергетики Германа Галущенка, бо технічно не спрацювала система.

На цьому Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закрив позачергове пленарне засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.