Під час засідання.

До порядку денного позачергового пленарного засідання, скликаного на вимогу 154 народних депутатів, було винесено дев’ять питань. Перші два законопроекти, що розглядались у сесійній залі, стосувались реформи прокуратури. Так, у першому читанні було підтримано проект закону «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» стосовно окремих аспектів дії перехідних положень» (№ 5157).

Представляючи цей проект, Владлен Неклюдов, зокрема, заявив, що документ не має політичних окрас і натяків на інтриги. Його мета — забезпечити ефективну роботу органів прокуратури, а отже, і всіх правоохоронних органів, законодавчо розв’язати низку проблемних питань для завершення реформування органів прокуратури. «Перш за все для того, щоб обіймати посаду прокурора, чи то в Офісі Генерального прокурора, в обласній чи окружній прокуратурі, обов’язково кожен має пройти атестацію, в тому числі й ті, хто поновлюється за рішенням суду. Ми маємо вирівняти всіх прокурорів у правах», — зауважив автор законодавчої ініціативи, додавши, що документом також пропонується, щоб кадрові комісії Офісу Генерального прокурора, обласних прокуратур, які забезпечують проведення атестації прокурорів, діяли постійно.

Ухвалення документа за основу підтримав і профільний Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Проте другий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору і підготовки прокурорів» (№ 5158) не був так схвально оцінений у сесійній залі.

Народні депутати здебільшого критикували цю законодавчу ініціативу, наголошуючи, що документ може створити низку небезпек. Зрештою, він не набрав достатньої кількості голосів для підтримки за основу і був спрямований до комітету на повторне перше читання.

Відхилили народні депутати й урядовий законопроект «Про внесення змін до статті 45 Закону України «Про Національну поліцію» (№ 4375), яким пропонувалося розширити можливості використання електричних шокерів, тейзерів для Національної поліції.

У першому читанні Верховна Рада підтримала (241 «за») проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель» (№ 5309). Цей документ, за словами Роксолани Підласої, підсилює Антимонопольний комітет і дає йому змогу сконцентруватися на своєму основному завданні — демонополізації та боротьбі з порушеннями конкуренційного законодавства.

Розглянувши два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та деяких інших законодавчих актів щодо основних за-сад розвитку туризму» (№ 4162, № 4162-1), народні депутати за основу підтримали основний проект № 4162.

Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила також проекти законів: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов» (№ 5058), — 305 «за» та «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб’єктів надання готельних послуг» (№ 2673) — 256 «за».

Дістав підтримку за основу й проект закону «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України» та Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо підтримки літакобудівної галузі» стосовно продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва» (№ 5301).

Насамкінець у другому читанні та в цілому (270 «за») Верховна Рада підтримала проект закону «Про внесення доповнень до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо удос-коналення окремих аспектів декларування)» (№ 5173).

Під час засідання із заявами також виступили Павло Бакунець («Довіра») та Данило Гетманцев («СН») в оточенні колег.

П. Бакунець, зокрема, привернув увагу до реверсної дотації. «Це добра ідея: забирати кошти у багатих громад і віддавати кошти новоствореним біднішим громадам для того, щоб вони мали можливість розвиватися. Однак є «але», — сказав депутат, зауваживши, що нині розрахунок коштів цієї реверсної дотації відбувається за показниками 2019 року. А тоді наповнювалися місцеві бюджети, зростала економіка, не було пандемії тощо. Тож, звертаючись до Прем’єр-міністра, народний депутат закли-кав його відновити справедливість у децентралізації.

Данило Гетманцев у своєму виступі засудив марш на честь СС «Галичина» та обурився бездіяльністю київської влади.

Водночас на прохання Д. Гетманцева, Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв нацизму.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

Більше фото тут.