Відправляв до компанії «Сумигаззбут» есемеску про обсяг палива, використаного у березні. Отримав на телефон традиційну письмову відповідь: «ваші показання про спалені 300 кубометрів газу прийняті до обробки, дякуємо». Проте через два тижні прийшов рахунок — а там просять заплатити не за 300 кубометрів, а за 250.

Бійтесь данайців...

Здавалося б, приятель мав зрадіти, але він занепокоївся. Бо одразу зрозумів, чому за березень йому «подарували» 50 кубометрів газу: щоб врахувати їх як результат за квітень чи за травень. Газовий лічильник не обдуриш: прийде контролер, звірить показники, і за неоплачені кубометри все одно доведеться заплатити. Але якщо у березні куб газу коштував 6 грн 99 коп., пізніше за нього попросять більше.

Як з’ясувалося, «неправильні» рахунки прийшли багатьом клієнтам «Сумигаззбуту» — можливо, навіть усім, дізнатися це неможливо. До того ж і тим, хто відправляв дані лічильників у вигляді СМС-повідомлень, і тим, хто робив це через Інтернет: заходячи у свій особистий кабінет на сайті «104».

Показово, що у квітневих рахунках за березневий газ не вказуються обсяги використаного палива у кубометрах: лише суми коштів у гривнях, які треба заплатити «не пізніше 25 числа». Таким чином, споживачів позбавили відправних точок на лічильниках: ось до цього показника можна було платити по 6 грн 99 коп. за кубометр, а вже після нього нову ціну, встановлену «Сумигаззбутом» із 1 травня. Приятель вирахував свої неназвані березневі 250 кубів замість 300, поділивши виставлену у рахунку суму, 1750 грн, на 6 грн 99 коп. — вартість одного кубометра. У його рахунку конкретні обсяги газоспоживання також вказані не були.

Обуреним споживачам, котрі зверталися до газопостачальної компанії, там відповідали: у системі стався технічний збій. Два місяці тому у тій само системі також мав місце збій, і також він був не на користь споживачів, а на користь газового монополіста. Тоді «Сумигаззбут» увів до платіжок графу «Перерахунок» та додав своїм клієнтам до оплати по кілька сотень гривень. Ситуацію таки «відмотали назад», але багато хто встиг заплатити зайве. «Голос України» про цю історію розповідав.

Дамоклів меч газовиків

Цими днями «Сумигаззбут» оприлюднив нові розцінки на свій товар, що діятимуть із 1 травня. Кубометр палива за річним тарифом коштуватиме не 6 грн 99 коп., як це було до закінчення опалювального сезону, а рівно на гривню більше. А це означає, що із мого приятеля за березневі 50 кубометрів газу, «записані» на квітень, у травні візьмуть зайвих 50 грн. Нібито небагато, але газопостачальна компанія-монополіст продає на Сумщині газ більш як 300 тисячам домогосподарств. Якщо із кожного взяти хоча б десять додаткових гривень, у кінцевому підсумку вийде не один мільйон. Не з газу, а буквально з повітря.

У рахунках, які надсилає споживачам «Сумигаззбут», є ще одна показова графа. Там повідомляється, що за період із 1 грудня 2015 року до 30 вересня 2018 року у всіх побутових споживачів накопичились кубометри, які не вказувались постачальниками «через рішення органів влади». У мого приятеля цей «газовий дамоклів меч» становить 190 кубометрів.

Це саме ті кубометри, які «Сумигаззбут» вирахував, привівши реальне споживання палива «до стандартних умов». Стандартні умови — це коли газовий лічильник крутиться при температурі плюс 20 градусів Цельсія та тиску у 760 мм ртутного стовпчика. Зрозуміло, що комусь із клієнтів, аби привести його споживання до стандартних умов, «Сумигаззбут» має додавати кубометрів, а від когось їх віднімати. Зрештою, у всіх клієнтів показання мають також залежати від погоди. Однак додавали геть усім і завжди, а не зменшували ніколи й нікому. Уряд «приведення до стандартних умов» заборонив, але в останніх рядках рахунків від «Сумигаззбут» висловлюється сподівання, що владою «найближчим часом будуть розроблені механізми врегулювання цієї заборгованості».

Сумська область.

Фото надано автором.