Суд визнав, що інспектори міграційної служби били Ігоря Гоменюка ногами та кийками, зламали йому ребра, при цьому закували українця у кайданки. Завдані тяжкі тілесні ушкодження призвели до смерті чоловіка. Окрім того, Португалія торік виплатила сім’ї загиблого українця відшкодування — 700 тисяч євро. Нагадаємо також, що ця трагедія викликала резонанс не тільки в Україні, а й у Португалії. Зокрема, було розформовано державний орган — Службу у справах іноземців та кордонів, у якій працювали засуджені інспектори.

Як повідомляв «Голос України», трагедія сталася у березні 2020 року. В аеропорту Лісабона інспектори міграційної служби затримали 40-річного Ігоря Гоменюка і звинуватили його у спробі потрапити до Португалії за простроченою візою. Далі події розгорталися, як у фільмі жахів. Ігоря Гоменюка закували в кайданки і почали катувати. Після цього залишили його скутим на тривалий час. Про катування знали й інші співробітники служби, але жодним чином їм не завадили. Пізніше інспектори наполягали, що українець помер унаслідок нападу епілепсії. Однак слідство довело, що смерть була насильницька.

Після того, як історія набула розголосу, очільник МВС Е. Кабріта оголосив про відставку глави португальської прикордонної служби (SEF) в рамках плану реструктуризації для більш чіткого розділення функцій у роботі з іммігрантами.