При цьому йдеться не тільки про нейтралізацію «сімейних» бешкетників і кривдників, зокрема й за допомогою спецзасобів, у випадках загрози для здоров’я чи навіть життя котрогось із членів родини та складання відповідних адмінпротоколів. До складу групи входять офіцери (на знімку), покликані аналізувати причини конфліктів, допомагати постраждалим і водночас оперативно приймати необхідні правові рішення, супроводжувати адміністративні матеріали в суді тощо. За наявності в діях того чи іншого домашнього тирана ознак криміналу правоохоронці, як то кажуть, по гарячих слідах збиратимуть доказову базу для досудового слідства.

Не менш важливо й те, що представники мобільної групи мають повноваження одразу на місці вручати кривдникові терміновий припис строком на 10 діб, який зобов’язує того, скажімо, негайно залишити місце проживання жертви насилля або забороняє йому заходити до помешкання останньої чи взагалі спілкуватися з постраждалою особою в будь-який спосіб. Отже, такий алгоритм дій спеціально підготовлених правоохоронців докорінно відрізняється від традиційних візитів  дільничних інспекторів. Адже нерідко вже за лічені години після того, як останні, образно кажучи, насварили того чи іншого тирана пальчиком і залишили його домівку, полум’я «сімейних війн» там спалахувало ще яскравіше...

Згадані офіцери поліції до роботи з постраждалими від домашнього насильства й задля профілактики таких негативних виявів залучатимуть психологів, представників інших служб і громадських об’єднань. Приклади тісної взаємодії правоохоронців із профільними фахівцями та чіткої координації зусиль усіх причетних до розв’язання цієї більш ніж актуальної проблеми служб на Полтавщині вже є в обласному центрі та Кременчуці. Там такі мобільні групи поліції були створені раніше, починаючи з літа 2019 року. Вони, за словами старшого інспектора відділу дільничних офіцерів поліції обласного главку Романа Дороша, вже довели свою ефективність. Така само група в Горішніх Плавнях стала третьою в регіоні.

Фото з сайту Головного управління Нацполіції в області.