Порівняно з попередньою добою кількість ковідних дебютів збільшилася майже вдвічі. При цьому закінчили вакцинацію від коронавірусу (одержали дві дози) 1 928 людей. «Станом на 11 травня 2021 у лист очікування вакцинації від COVID-19 записалися 535 951 людина», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Зі свого боку головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко повідомив в одному з інтерв’ю, що відомство «потенційно» може виконати поставлене Президентом України завдання — до 24 серпня (День Незалежності України) вакцинувати 50 % населення країни.

«Наша потужність — це робити майже 10 млн щеплень на місяць. Зараз тільки питання в доступності та наявності вакцин», — сказав чиновник.

За словами Ляшка, на тепер в Україні розробляють три вакцини від коронавірусної інфекції: на базі Інституту біології клітини у Львові, Інституту біохімії ім. О. Палладіна в Києві та групою вчених, роботу яких фінансує бізнес. Останні вже перебувають у стадії виробництва лікарської форми, щоб почати клінічні випробування.

А глава МОЗ Максим Степанов запевнив: що вітчизняні ковідні сертифікати дадуть змогу українцям подорожувати світом без будь-яких обмежень. Він зазначив, що сертифікати міститимуть всю необхідну інформацію про вакцинацію, зокрема й ту, яку прогнозовано вимагатиме ЄС і ВООЗ. За його словами, йдеться про прогнозовані дані, бо на сьогодні ще немає остаточного переліку інформації, яка має зазначатися в цих документах, тобто ЄС ще не визначився із цим.

Видачу українцям ковідних сертифікатів МОЗ планує почати до 1 липня 2021 року.