Про це заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час зустрічі зі Спікером Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен.

«За останній час ми спостерігали нагнітання ситуації на сході України, збільшення кількості російських військ на кордоні з нашою державою. Підтримка міжнародних партнерів, зокрема і Литви, в цьому питанні була дуже важливою», — сказав Дмитро Разумков.

Водночас глава українського парламенту зазначив, що це ще не є завершенням війни і необхідно бути готовими до будь-якого розвитку подій. «Але коли ти відчуваєш плече друга, держави, яка завжди поряд з тобою, це допомагає і надає натхнення в боротьбі за ті ідеали, які є в нас», — додав Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради відзначив, що між Україною та Литвою вже багато років зберігаються міцні дружні відносини.

Він подякував за підтримку України з боку Литви щодо територіальної цілісності та невизнання анексії Криму не лише на двосторонньому рівні та у міжпарламентських відносинах, але й на міжнародних майданчиках.

Також він подякував за створення в Сеймасі Литви платформи з деокупації Криму, ухвалення резолюції у грудні 2020 року, в якій висловлюється підтримка Україні, а також підготовку Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка запланована на 7—8 липня 2021 року у Вільнюсі.

«Це і є результатом нашої спільної роботи. Я впевнений, надалі вона буде тільки розвиватися», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо протидії російській агресії і небезпеку завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». «Відсутність «Північного потоку-2» стримує Російську Федерацію від посилення агресивних дій на території нашої держави. Тому що сьогодні єдиним, головним механізмом постачання газу до Європейського Союзу є український газопровід», — сказав Дмитро Разумков. Він наголосив, що Україна є надійним транзитером газу, і зазначив, що «Північний потік-2» розглядається Російською Федерацією як політичний, а не економічний проект з метою подальшого тиску як на Україну, так і на ЄС.

Під час зустрічі було також обговорено питання щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Спікер Сеймасу Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен запевнила, що Литва підтримує цей курс. Крім того, вона наголосила на твердій підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

На зустрічі були присутні голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко та співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою Юлія Овчинникова.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.