Сучасними «реанімаціями на колесах» поповнився автопарк Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги. Отримані від Міністерства охорони здоров’я України двадцять реанімаційних автомобілів на базі Citroen Jumper стали найбільшою централізованою державною поставкою за останні кілька років. Уже скоро їх розподілять між станціями екстреної допомоги області.

Автомобілі укомплектовані життєво необхідною технікою та обладнанням. Є апарат штучної вентиляції легенів і дефібрилятор, пульсоксиметр і капнометр для виміру рівня кисню і вуглекислого газу в крові, вакуумні матраци та шини для надійної фіксації пацієнтів з переломами. Крім того, сидячі каталки й медичні ноші із пневматичним подіумом. Також машини оснащено двома 10-літровими балонами з киснем, інфузійними насосами, які дають змогу вводити хворому медикаменти навіть мінімальними дозами, та дихальними мішками Амбу для дорослих, дітей і навіть немовлят. Є й комплекти зимової гуми.

«Машини зручні та надійні, європейського якості. Найближчим часом вони вже виїдуть рятувати людські життя», — розповів директор центру Радій Шевченко (на знімку).

А в клінічній лікарні швидкої медичної допомоги обласного центру вже закінчується реконструкція приймального відділення. Воно стане відділенням екстреної невідкладної медичної допомоги. Роботи ведуться в рамках проекту Світового банку

«Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей». Загальна вартість реконструкції становитиме майже 132 мільйони гривень, з яких на 75 мільйонів для відділення придбають високотехнологічне медичне обладнання. Тут з’явиться магнітно-резонансний і комп’ютерний томографи, ангіограф, обладнання для реанімаційних хворих з моніторами відстеження, апарати ШВЛ і т. д.

Ремонтні роботи вже завершені. На черзі технічне оснащення — на це з міського бюджету виділили майже два мільйони гривень. Також на липень запланували й усі підготовчі роботи до відкриття об’єкта.

Як наголошує генеральний директор лікарні Вікторія Корпусенко, відділення повністю перепланували під комфортне обслуговування хворих, яке відповідатиме нормам доступності. Приміщення є частиною п’ятиповерхової будівлі, де також виконали й зовнішні роботи: обновили фасад, замінили вікна, комунікації, відремонтували покрівлю. У такий спосіб будинок підготовлений під наступний ремонт, який проведуть за рахунок міського й обласного бюджетів.

«Зрештою це стане сучасним центром екстреної невідкладної медичної допомоги хворим з гострим порушенням мозкового кровообігу й інфарктом міокарда. Також уже підготовлено проект і для реконструкції приймального відділення політравми в лікарні», — каже Вікторія Корпусенко.

Співробітники установи з нетерпінням очікують відкриття відділення екстреної невідкладної медичної допомоги.

«Від того, наскільки оперативно організована робота приймального відділення, залежить у більшості й успіх у лікуванні пацієнтів, а іноді й їхньому житті. Тому, чекаємо відкриття нового приймального відділення з комфортними умовами перебування як для пацієнтів, так і для роботи медичного персоналу», — зазначає завідувачка кардіологічним відділенням № 1 Людмила Васильєва.

«Діагностичне медичне обладнання дасть змогу якісно проводити діагностику. Наприклад, на новому магнітно-резонансному томографі проводити дослідження головного мозку, а також хребта, м’язів тощо. Зможемо діагностувати патологію, яку неможливо побачити на іншому обладнанні», — вважає завідувачка рентгенологічного відділення лікарні Ірина Верченко.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.