Поле в 60 гектарів рясніє барвистими квітами. На Кінбурнській косі п’ять різновидів орхідейних: блощичний, розмальований, болотний, салеповий та запашний.

Дика орхідея — точна міні-копія своєї тропічної родички. Кожна стеблинка — гроно маленьких квіточок. Якщо уважно придивитися, чітко видно темні цятки на бузковому тлі. Тому більшість з орхідейних має назву «крапкова, точкова».

Зозулинець точковий (розмальований) занесено до Червоної книги України. Директор регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зіновій Петрович розповів, що кінбурнська орхідея є магічною квіткою, а її цибулини рятували козаків під час виснажень. До речі, один із видів орхідейних, любка дволиста, зображена на двогривневій монеті як рослинний символ України. На жаль, кліматичні зміни призводять до зменшення кількості цих рослин. Хоча й досі за площею та щільністю квітів на один квадратний метр це поле називають найбільшим в Європі.

На пошуки перших диких орхідей у цьому році вирушили юні дослідники — школярі сіл Покровка, Покровське та Василівка.

Орхідне поле охороняється РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава». Під час цвітіння орхідних не можна випасати худобу, а проїзд на транспорті по орхідному полю заборонений цілий рік.

Фото з доступних джерел.