Документом пропонується встановити академічну відповідальність за продаж дипломів та дисертацій, написаних на замовлення.

Законопроект подано народними депутатами Інною Совсун, Юлією Гришиною, Сергієм Бабаком та іншими парламентаріями. Зокрема, його автори пропонують доповнити 42-гу статтю Закону («Академічна доброчесність») таким видом порушення академічної доброчесності, як передача академічного твору третій особі для подальшого використання цією особою як автором.

На думку ініціаторів законопроекту, його ухвалення дасть змогу ефективніше протидіяти академічній недоброчесності, адже купівля академічних творів несе навіть більшу загрозу, ніж плагіат. «Порівняно з текстовими запозиченнями, які можливо виявити за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, купівлю оригінальних академічних творів з метою присвоєння авторства на порядок складніше виявити та довести, — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. — Однак якщо до здобувачів освіти та науковців, котрі видають академічні твори, написані іншими особами, за власні, можуть бути застосовані загальні академічні санкції за академічний плагіат (хоча механізми їх застосування наразі недосконалі та потребують корекції), то відповідальність для організаторів та «продавців» академічних творів, написаних на замовлення, поки що не встановлено».