Про це днями — вчергове — заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Те, що справедливість — величина абстрактна, поняття розпливчасте і категорія досить відносна, нікого не турбує. А той самий «прожитковий мінімум на працездатну особу в розрахунку на місяць», виявляється, чітко регламентовано Законом «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Так, згідно з вищеназваним документом його встановлено на рівні: з 1 січня цього року — 2 270 грн, з 1 липня — 2 379 грн, з 1 грудня — 2 481 грн.

«Сьогодні від прожиткового мінімуму залежить багато чого, і він підв’язаний не тільки до великої кількості соціальних виплат, а й до податків, внесків, штрафів. Тобто від збільшення прожиткового мінімуму автоматично можуть зростати не лише соціальна допомога, а й різні штрафи, внески та інші платежі, які встановлені в державі», — сказав Шмигаль.

А як комунальні тарифи й ціни зростуть! Чиновники ще тільки говорять про можливе підвищення «справедливого» рівня прожиткового мінімуму, а транспортники вже оголосили про збальшення цін на проїзд… Про тарифи помовчимо.
За словами прем’єра, нинішні нормативи не відповідають реальним потребам громадян, тож мають бути впроваджені нові підходи.

Хто б сперечався?!!

«Має бути проведена відповідна реформа, яка вдосконалить визначення прожиткового мінімуму», — каже він і зазначає, що Міністерство соціальної політики — овва! — вже має напрацювання щодо цього питання.

«У рамках ініціативи президента щодо подолання бідності в Україні працюємо над затвердженням справедливого прожиткового мінімуму. Обговорили питання на спільній нараді з Мінсоцполітики, Мінекономіки, Мінфіном, Офісом Президента, профільним комітетом Верховної Ради і вченими», — розповів Денис Шмигаль.

Марина Лазебна, міністр соціальної політики, теж наголошує, що «основні гарантовані доходи мають забезпечувати людям гідне життя…»

Ніхто не заперечуватиме, що розмір прожиткового мінімуму, який ми маємо нині, низький і як базовий соціальний стандарт не виконує своєї функції. Сьогодні реальний прожитковий мінімум більше ніж удвічі перевищує законодавчо встановлений.

«Те, що прожитковий мінімум є нижчим за фактичний, — це обман населення. Міністерство фінансів говорить, що не може підняти прожитковий мінімум до фактичної цифри, оскільки в нього немає грошей. І така ситуація відбувається рік від року…» — додає виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин.

Хотіли вже ставити крапку. Але, знаєте, не дає спокою відчуття, що все це вже колись відбувалося. Зазирнули в старі стрічки новин. А й справді! Обіцянка впровадити нові підходи до визначення і застосування прожиткового мінімуму ще з 1 січня цього року була в програмі діяльності Кабміну, а Марина Лазебна тоді розповідала, що доопрацювання пакета законопроектів щодо прожиткового мінімуму триває: «Ми зараз ці законопроекти допрацьовуємо, і в мене така мрія є, щоб до кінця цього року вони були схвалені урядом і були зареєстровані у Верховній Раді. Там знову будуть дебати, будуть баталії, буде суперечка. Але ми до цього готові…»

На міністерську зарплату, знаєте, якось воно, напевно, веселіше мріяти, дебатувати, сперечатися, ніж на прожитковий мінімум, який у рази нижчий за фактичний…

Почекаємо?