Роман Костенко, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Олег Немчінов.



Юрій Бойко, Петро Порошенко, Віктор Бондар, Олег Кулініч.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Погоджувальна рада

Поінформувавши про події минулого тижня, зокрема, глава парламенту зауважив, що відразу після візиту спікера Сеймасу Литовської Республіки Вікторії Чмілітє-Нільсен Литва прийняла рішення про передачу Україні 100 тис. вакцин від коронавірусу. «Це вкотре демонструє не лише підтримку на міжнародній арені, а й конкретні дії з боку наших міжнародних партнерів», — сказав він.

Д. Разумков нагадав також про засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, яке відбулось минулого тижня. «Ми розуміємо, що найефективнішою реформою, що впроваджується, є децентралізація, але для того, щоб її завершити, потрібно внести зміни до Конституції», — наголосив він і закликав представників профільного комітету та фракцій напрацьовувати збалансовані зміни. «Нам потрібно мати 300 голосів для того, щоб внести зміни до Конституції, і важливо, щоб на стадії підготовки цей проект повністю задовольняв або всіх, або майже всіх народних депутатів, для того, щоб ми не провалили його і завершили децентралізацію», — сказав він.

Голова Верховної Ради повідомив, що цього тижня планується щонайменше одне позачергове засідання. З такою ініціативою виступила фракція «Слуга народу», і стосуватиметься воно кадрових питань. «Як відомо, два міністри Криклій та Петрашко написали заяви за власним бажанням, є також подання Прем’єр-міністра про звільнення Максима Степанова», — сказав він.

Водночас глава парламенту привернув увагу до цін на пальне. Це питання, за його словами, потрібно швидко вирішити, і не створювати вкотре проблеми із забезпеченням українських громадян.

Д. Разумков повідомив, що 25 травня відбудеться виїзне засідання профільного комітету на територію «Артека» (що розміщується у Київській області) для того, щоб почути думки молоді — як вони бачать і освіту, і науку, і інновації.

Торкнувшись питання ковіду, керівник парламенту попри спад динаміки захворювання, закликав колег та всіх українців не розслаблятися: «Ковід достатньо підступна штука і від кожного з нас залежить, як ми пройдемо це випробування».

Окремо він наголосив, що Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування звернувся з пропозицією заслухати звіт Прем’єр-міністра стосовно виконання постанови Верховної Ради по ковіду від 20.10 2020 року і запропонував зробити це під час Години запитань до уряду. Ця пропозиція була підтримана більшістю фракцій та груп.

У свою чергу заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила, що віднині можна починати відраховувати 100 днів до 30-ї річниці Незалежності України. «Сподіваюсь, цей період додасть усвідомлення важливої якісної роботи парламенту і відповідальних рішень та дозволить зосередитись на головному», — зауважила вона.

Водночас від імені меншості О. Кондратюк наголосила на неприпустимості розгляду питання звільнення міністрів без їхнього звіту в парламенті. «Україна — парламентсько-президентська республіка і Кабмін відповідальний перед

Президентом та Верховною Радою, але підконтрольний та підзвітний Верховній Раді... Кожен має прозвітувати про свою роботу, розповісти: що вдалося, а що ні. І громадяни України мають розуміти мотиви й причини такого звільнення», — сказала заступниця глави парламенту. Вона зауважила, що уряд вже понад рік працює без затвердженої парламентом програми своєї діяльності. Тож цілком логічним було б, аби Верховна Рада отримала документ з чітким баченням соціально-економічного розвитку, який планує досягти Кабмін.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, нагадавши, що до завершення сесії фактично залишилось п’ять пленарних тижнів, зауважив, що за цей час потрібно ухвалити низку важливих рішень, серед яких, зокрема, законопроекти про державні символи. Крім того, потрібно поставити крапку в земельній реформі, вирішити питання приватизації, індустріальних парків, податкової амністії, реформи правоохоронної сфери, зокрема СБУ та щодо судової реформи. А також ухвалити законопроект про Національне антикорупційне бюро, який у першому читанні депутати розглядатимуть уже цього тижня.

Юрій Бойко, співголова фракції ОПЗЖ, зауважив: «Замість того, щоб виконувати обіцяне, влада пішла шляхом політичних репресій». За словами депутата, уряд, який провалив усі економічні програми, повинен йти у відставку, а парламент, у свою чергу, має повернутись до розгляду законопроекту про зменшення комунальних тарифів, який було провалено. Це, переконаний Ю. Бойко, буде свідченням того, що Верховна Рада займається проблемами людей, а не імітує діяльність.

Представник фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко, наголосивши, що нині людей по всій країні турбує одне питання — стрімке погіршення рівня життя, зауважив, що воно насамперед пов’язане з неспроможністю влади забезпечити зростання доходів людей. «Фактично рівень життя падає через стрімке зростання цін та комунальних тарифів», — сказав він.

Політик заявив, що «ЄС» не сприймає методи, якими уряд намагається вирішувати ці питання. «Уряд ухвалив рішення про регулювання цін на пально-мастильні матеріали і вчора ми почули, що ще дві компанії приєдналися до зняття з продажу окремих видів палива. Це повернення до радянського способу регулювання», — констатував П. Порошенко.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко привернула увагу на порядок денний, який формується на цей тиждень. Мовляв, форсуються питання про велику приватизацію, продаж землі тощо.

За її словами, розбазарюються всі ресурси і можливості країни, будується свіжа олігархія, тому не варто звертати увагу на шумну боротьбу з олігархами. «Це фейк, який мусить прикрити розвал державного управління і крайню бідність людей», — наголосила вона.

Заступник голови фракції «Голос» Роман Костенко заявив, аби гарантувати безпеку громадян та країни, потрібно діяти послідовно та рішуче. Для цього потрібно забезпечити масову вакцинацію громадян, підтримати бізнес та економіку, почати системно боротися з безробіттям та не забувати, що агресор нікуди не подівся і маємо бути готові системно та прагматично захищати нашу країну. Депутат переконаний: цього можна досягти лише маючи професіоналів на ключових посадах.

Співголова групи «Партія «За майбутнє» Віктор Бондар висловив переконання, що точкові кадрові зміни, які хоче провести влада, ні на що не вплинуть. За його словами, уряд узагалі діє безсистемно і зміна окремих міністрів ні для країни в цілому, ні для діяльності самого уряду, нічого не принесе.

Голова групи «Довіра» Олег Кулініч у своєму виступі торкнувся сумнозвісної урядової постанови № 277, за якою безоплатна доставка пенсій та соцдопомоги скасовується з вересня, і закликав уряд переглянути її. Адже Пенсійний фонд у своїй діяльності керується лише офіційними документами, а не обіцянками Прем’єр-міністра.