Позачергове пленарне засідання 18 травня

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що позачергове пленарне засідання скликане у зв’язку з вимогою 155 народних депутатів для розгляду кадрових питань.

Представляючи проект постанови про звільнення Владислава Криклія з посади міністра інфраструктури, голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль подякував йому за співпрацю, зазначивши однак, що галузь потребує подальших рішучих дій. Враховуючи це, комітет підтримав заяву міністра про відставку.

В. Криклій, підбиваючи підсумки своєї діяльності на посаді міністра, звернув увагу, що за цей час досягнуто значного поступу галузі на шляху євроінтеграції. «Коли я став міністром інфраструктури, то рівень виконання Угоди про асоціацію з ЄС становив лише 18 відсотків, тоді як нині ця цифра сягнула 42 відсотків», — сказав урядовець. Стосовно розвитку інфраструктурних проектів, то він звернув увагу, що існує проблема їхнього фінансування, адже «Укрзалізниця» продовжує сплачувати величезні відрахування до бюджетів різних рівнів, а Адміністрація морських портів відраховувала до 90 відсотків від прибутку у вигляді дивідендів до бюджету. «Це зупиняло можливості розвитку інвестиційних проектів. І лише цього року завдяки зусиллям уряду вдалося зменшити відрахування дивідендів до 50 відсотків, давши можливість розвивати інфраструктурні проекти», — сказав він. Крім того, за останній рік було укладено шість великих інвестиційних угод із Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком на суму понад 1,1 мільярда євро, триває модернізація аеропортів низки обласних центрів.

Разом з тим В. Криклій звернув увагу на те, що упродовж двох років у профільному підкомітеті парламенту так і не було розглянуто законопроект про законопроекти, які стосуються залізничного транспорту.

Після виступів представників фракцій 264 народні депутати підтримали відставку В. Криклія з посади міністра інфраструктури.

Докладніше про позачергове засідання парламенту читайте у наступному номері.