Учасниками стали понад чотири тисячі цьогорічних випускників загальноосвітніх навчальних закладів краю. Керували вишколом посадові особи територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки, тобто колишніх обласного й районних військкоматів.

Нагадаємо, що протягом двох років учні 10—11-х класів опановували ази ратної справи, зокрема тактичної, інженерної, стройової, медичної та військово-прикладної підготовки.

Перед відпрацюванням початкової стрілецької вправи юнаки і дівчата безпосередньо на стрільбищах проходили кілька навчальних місць. На них пригадували те, що вивчали раніше, й закріплювали навички практичними діями. Зокрема, пересувалися полем умовного бою, навчалися поводження з протитанковими та протипіхотними мінами, практикувалися накладати джгути, діяти у разі поранень тощо. Не обійшлося й без традиційного збирання-розбирання зброї. А також представники військових вишів розповідали їм про особливості вступу до їхніх навчальних закладів і перспективи подальшої служби у війську.

Та найбільше вражень викликали самі стрільби з бойової автоматичної зброї. Чимало випускників зізнавались: емоції й адреналін під час виконання цієї вправи просто зашкалювали. Не лише тому, що стріляти бойовими патронами їм довелося вперше в житті. В такі хвилини юнаки та дівчата набагато глибше усвідомлювали і значущість навчального предмета з більш ніж промовистою назвою, і власну відповідальність за те, щоб рідний край і Україна були надійно захищеними.

Полтавська область.