Верховна Рада під час позачергового засідання відправила у відставку за їхніми заявами міністрів інфраструктури і розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Владислава Криклія та Ігоря Петрашка, а також міністра охорони здоров’я Максима Степанова за поданням глави уряду.

Під час обговорення народні депутати звертали увагу, що чи не вперше перед голосуванням урядовці звітують про зроблене на посаді.

Ігор Петрашко до своїх досягнень зарахував те, що країна пройшла кризу в умовах стабільного валютного курсу та з одночасним підняттям як мінімальної, так і середньої зарплати. Водночас було створено передумови для зростання економіки, свідченням чого вже є позитивна динаміка з березня щодо зростання експорту, торгівлі та промислового виробництва.

До ключових досягнень він відніс запровадження програми «5-7-9», за якою уже видано 40 мільярдів гривень кредитів, виплату 8 тисяч гривень під час карантинних обмежень, підготовку інфраструктури для відкриття ринку землі, розблокування великої приватизації, відкриття 23 нових ринків для українських експортерів, значний прогрес на шляху підписання промислового безвізу з ЄС.

Після обговорення 280 народних депутатів підтримали пропозицію про звільнення Ігоря Петрашка з посади міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який представляв подання про звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я, підкреслив, що у березні 2020 року наша медична система була абсолютно не готова до тих викликів, які перед нею постали, тож проблеми у цій сфері довелося розв’язувати усім разом — уряду, Верховній Раді, Офісу Президента, місцевій владі, волонтерам та бізнесу. «Головним завданням, яке стояло перед міністром на 2021 рік, було питання вакцинації та забезпечення України достатньою кількістю вакцин уже в першій половині цього року. Це завдання ставив і Президент, і уряд, і парламент. Перемовини, домовленості та поставки постійно затягувалися та переносилися. Водночас очільник МОЗ неодноразово запевняв і Президента, і Кабінет Міністрів, і Верховну Раду, що ситуація з поставками в найближчий час вирішиться, і такі поставки стануть регулярними. Проте прогрес в цьому питанні досі надто повільний, а та інформація, яка комунікувалася міністром і для урядової команди, і для суспільства, часто розходилася з реальністю. Наразі в Україну поставлено 2,3 мільйона доз вакцини. Це важко назвати ефективною роботою міністра охорони здоров’я», — констатував прем’єр.

М. Степанов у своєму виступі нагадав, що коли у березні 2020 року він був обраний на посаду міністра, то по всій країні було тільки 3,5 тисячі ліжок з киснем. «Сьогодні — 68 тисяч. Порівняйте ці цифри. На піку третьої хвилі цього року кількість зайнятих кисневих ліжок подекуди сягала 44 тисячі», — сказав він, наголосивши, що за рік команда МОЗ побудувала стійку систему, яка дозволяє нашій країні сьогодні не очолювати рейтинги смертей від коронавірусу.

Стосовно звинувачень у провалі вакцинації, то М. Степанов зауважив, що «провал вакцинації стався в усьому світі». Але навіть за таких умов на сьогодні Україна забезпечена 42 мільйонами доз у рамках прямих контрактів та ініціатив COVAX. «За 2021 рік я повністю спокійний, ми забезпечені вакцинами, але ми дивимося в майбутнє. Міністерство охорони здоров’я ще два тижні тому розпочало переговори про поставку вакцин і контрактування в 2022-му і 2023 роках. На сьогодні щеплено практично мільйон українців. Чи влаштовують темпи вакцинації мене? Ні, категорично ні, але заради об’єктивності зазначу, вони залежать виключно від наявності вакцин», — сказав він. Водночас М. Степанов припустив, що однією з причин відставки є те, що він надто активно вибивав гроші на зарплати лікарів та на медицину загалом.

Проте Ольга Стефанишина («Голос») звернула увагу на звіт Рахункової палати, у якому йдеться про те, що кошти, виділені на зарплати лікарям, які борються з COVID, Міністерство охорони здоров’я не використало навіть на 35 відсотків.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що члени комітету рекомендували Верховній Раді визначитися з цього питання шляхом голосування.
Після обговорення 292 народні депутати підтримали відставку міністра охорони здоров’я.