Останній, як відомо, використовується для лікування хворих із тяжким перебігом хвороб органів дихання, зокрема й коронавірусу, а також при серцевій недостатності, гострих отруєннях, застосуванні операційного наркозу тощо. Згадана ємність уміщує три тисячі кубометрів кисню. На її придбання та монтажні роботи зі встановлення безпосередньо на території медзакладу з бюджету громади виділили
1 мільйон 650 тисяч гривень.

Раніше в цій лікарні, яка донедавна мала статус районної, єдиним джерелом постачання кисню були 40-літрові балони. За таких умов тільки за минулий місяць для потреб медзакладу було використано 875 балонів!

Неважко здогадатися, скільки клопотів, зусиль багатьох людей і, відповідно, грошей знадобилося для того, щоб їх доставляти, замінювати й обслуговувати. Ще прикріше те, що той своєрідний «балонний конвеєр» не гарантує уникнення форс-мажорних ситуацій і пов’язаних із ними ризиків. Натомість кріогенна ємність, яку поповнюватимуть планово, дає змогу забезпечити допомогу киснезалежним пацієнтам безперебійно.

Останнім часом у зв’язку з потребою лікувати хворих на COVID-19 такі кріогенні ємності для медичного кисню на Полтавщині встановлювали зазвичай у потужніших лікарнях міст обласного підпорядкування. Попри те, що Зіньків минулоріч утратив статус навіть райцентру, земляки, котрі лікуються у провідному медзакладі громади, тепер мають не лише право, а й можливість отримувати там фахову допомогу за сучасними стандартами.