У селищі Горностаївка вони знайшли трубу, звідки каналізаційні стоки скидають просто в рукотворне море. До того ж розташована згадана труба... неподалік пляжу, де влітку відпочивають і купаються тисячі містян. Забруднення довкілля із загрозою поширення інфекційних хвороб коштувало директору комунального підприємства (воно відповідає за роботу систем водопостачання та водовідведення) 1 700 грн штрафу. Але то ще «квіточки»: нині екологічні інспектори підраховують суму відшкодування збитків, завданих природі. І вона може становити десятки, якщо не сотні тисяч гривень. Адже фекалії отруюють водосховище з часів СРСР!

Більшість садиб мешканців Горностаївки до центральної каналізації не підключені — вони користуються вигрібними ямами. Але у 70—80-х роках минулого століття тут звели кілька багатоповерхівок, стоки від яких відводяться до великого резервуара. А потім його вміст вивозять автоцистернами на поля фільтрації. Та якщо резервуар переповнюється, а спорожнити його не встигають, надлишок фекалій стікає «аварійною» трубою до водосховища, отруюючи його. І це не є відкриттям ані для екологів, ані для обласної чи місцевої влади. Всі про все знають і нічого вдіяти не можуть.

— Ще в 1992 році розробили проект будівництва очисних споруд і навіть почали роботи. Однак через безгрошів’я їх заморозили, а будматеріали розтягли. Майже шість років тому будівництво зібралися відновити, але виявилося, що старий проект не відповідає сучасним екологічним нормам, потрібно готувати новий. А до того ще необхідно прийняти новий генплан і затвердити зміну межі земель громади, передбачивши ділянки для двох станцій біологічного очищення. Цю процедуру ми пройшли. Але сам проект коштує майже 300 тис. грн, а вартість обладнання та монтажу станції біоочищення станом на 2016 рік становила приблизно шість мільйонів гривень. Нині — ще дорожче, і таких грошей у громади немає. Сподівання — тільки на допомогу держави та облради, — коментує голова Горностаївської територіальної громади Дмитро Ляхно.

Виходить, скільки б штрафів не накладали на комунальників Горностаївки, а фекалії як скидали до Каховського водосховища, так і скидатимуть. Принаймні цього літа вже точно. І місцеві жителі, котрі влітку відвідують пляж та мають відвагу купатися поруч із ними, просто приречені ризикувати власним здоров’ям. Тим часом неподалік, у колишньому Нововоронцовському районі, планують облаштувати табір Міжнародного дитячого центру «Артек». І його юні гості також купатимуться у Каховському водосховищі. То чи потрібне таке оздоровлення із небезпекою підхопити кишковий розлад чи, в гіршому випадку, ще й холеру?