І, як стверджують фахівці, є тим чинником економіки, який визначає продовольчу безпеку, а також фінансово-економічне благополуччя аграрних товаровиробників.
Як повідомила начальник департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Чорна (на знімку), у загальній структурі виробництва зернових, зернобобових та технічних культур в області нині переважають три основні — соняшник, кукурудза та пшениця.

«За результатами останніх спостережень 92 відсотки площ озимих зернових культур та 75 відсотків площ озимого ріпаку перебувають у доброму та задовільному стані, — констатувала посадовець. — Тож, зважаючи на позитивну динаміку розвитку озимих зернових, розраховуємо на високі показники їх урожайності. Прогнозуємо збільшення і валового виробництва озимих зернових. Тим паче, що посіви таких, у порівнянні з минулим роком, розширено на 84 тисячі гектарів (на 18 відсотків), в тому числі площі основної культури, озимої пшениці, збільшено на 19 відсотків».

Весною цього року погодні умови суттєво загальмували проведення всього комплексу весняно-польових робіт. Водночас, запаси вологи в орному та метровому шарі ґрунту були достатніми. Тому, з настанням сприятливих умов, сільгосппідприємства активно включилися в проведення посівної.

За інформацією департаменту стабільно, з року в рік, весняно-польові роботи і загалом господарювання на належному рівні ведуться в сільгосппідприємствах групи компаній «АгроВіста» Олександрійського району (Анатолій Кузьменко, Павло Фесюк), групи компаній «Агроспецсервіс» (Сергій Тарасов), СФГ «Центр» (Ніна Селецька) і ТОВ АПК імені О. В. Гіталова (Петро Крамар) Новоукраїнського району, ТОВ «Прогрес» Кропивницького району (Микола Монашок), ПСП «Синюха» (Ольга Голобородько) і ТОВ «Авангард-ЛТД» (Василь Крамар) Голованівського району.

Як констатує М. Чорна, якщо агрометеорологічні умови для росту та розвитку озимих у цілому були сприятливими, то холодна з заморозками погода дещо стримувала вегетацію ранніх ярих та зернобобових. Через прохолодну погоду квітня та травня в Кіровоградській області ріст та розвиток ярих сільськогосподарських культур був сповільнений. Проте на сьогодні в регіоні мають повні сходи ярого ячменю, пшениці та гороху (який посіяно на 115 відсотках від прогнозованих площ).

Здебільшого посіви в доброму та задовільному стані. Підходить до завершення сівба кукурудзи. Посіяно понад половину від запланованого соняшнику, третину площ сої, завершено сівбу цукрових буряків.

Вигідною інвестицією в агропромисловий бізнес Кіровоградщини є встановлення зрошувальних систем, вважають агрофахівці. Особливо це актуально в умовах критичного землеробства, коли опадів є недостатньо і спостерігаються тривалі періоди посух.

«Минулорічні збитки від посухи в області чималі, — зауважує директор департаменту. — Ми втратили більше мільйона тонн врожаю лише на зернових і зернобобових культурах. Водночас, маємо позитивний досвід зрошення сільськогосподарських земель у ФГ «Станіслав» та СФГ «Віталіна» у Кропивницькому районі, ТОВ «Зерновик» у Новоукраїнському районі, СТ «Росинка», ТОВ «УкрАгроКом» і ПП Андрійчук В. В. у Олександрійському районі, ФГ «Олени» в Голованівському районі. Загалом в області налічується 125 зрошувальних систем, із них 18 — державні, 107 — внутрішньогосподарські.

У 2021 році для аграріїв запроваджена державна програма розвитку зрошення, яка передбачає компенсацію 25 відсотків вартості облаштування систем краплинного зрошення і стільки ж вартості дощувальної техніки як українського, так і імпортного виробництва. Ми сприятимемо сільгоспвиробникам в отриманні такої підтримки».

Нині в області налічується майже 15 тисяч гектарів сертифікованих органічних сільськогосподарських земель. Сертифікати з органічного виробництва (зернових та олійних культур, ягідництва, аквакультури, бджільництва та інше) мають 12 суб’єктів.

Розвиток органічного сільгоспвиробництва визначено, як один із пріоритетів роботи АПК. Адже область має всі соціальні, економічні та екологічні передумови для впровадження та ведення такого землеробства, а саме: високу природну родючість земель та помірний рівень забрудненості полів агрохімікатами, забезпеченість трудовими ресурсами, вигідне географічне розташування. За площею та біопродуктивним потенціалом земельного фонду Кіровоградщина є однією з провідних у державі. Відповідно до карти придатності ґрунтів для органічного землеробства, розробленої Інститутом землеробства НААН, регіон має переважно придатні та дуже придатні землі (50/50) для органічного виробництва і зовсім незначну кількість малопридатних. Однак, внаслідок нераціонального використання ресурсу окремими землевласниками та орендарями, на жаль, і тут має місце зниження родючості та погіршення якості землі, а дефіцит органічних добрив і порушення оптимальності сівозмін спричиняють зменшення вмісту гумусу в ґрунтах та тенденцію до їхнього виснаження. Тож впровадження органічного та ощадливого землекористування дозволить зберегти і навіть покращити якість земельних ресурсів, а також уповільнить темпи їхньої деградації. Крім того, це сприятиме покращенню економічного, соціального та екологічного стану в області, комплексному розвитку сільської місцевості та поліпшенню здоров’я населення.

До речі

Другий рік поспіль на Кіровоградщині проводяться регіональні органічні форуми. Такі заходи створюють можливості для дискусій та обговорення актуальних питань розвитку органічного виробництва.

Факт

На Кіровоградщині середньорічні обсяги виробництва зерна становлять 3,37 млн тонн, соняшнику — 1,18 млн тонн, цукрових буряків — 5,15 тис. тонн, овочів — 236,6 тис. тонн, плодів — 28,3 тис. тонн.

Кіровоградська область.

Фото надано автором.