На знімку: під час покладання квітів Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим і Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце до меморіального комплексу пам’яті загиблих військовослужбовців в ході Антитерористичної операції / Операції об’єднаних сил (траса Краматорськ — Слов’янськ).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.    
Більше фото тут

У ній глав парламентів України та Латвії супроводжували командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко, голова Донецької облдержадміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко та Почесний консул Латвійської Республіки Олександр Павенко. Упродовж поїздки відбулися зустрічі з міськими головами й керівниками військово-цивільних адміністрацій та з мешканцями прифронтових територій.

«Для нас принципово важливо повернути території та тих людей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях. Україні дуже важлива підтримка колег, наших партнерів, зокрема Саейму Латвійської Республіки, які вже протягом багатьох років допомагають нам», — зазначив Дмитро Разумков.

Під час відвідання прифронтового селища Опитне Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков разом зі Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце оглянули нещодавно відновлену ділянку лінії електропостачання та поспілкувалися з місцевими мешканцями. Жителі Опитного розповіли високопосадовцям про проблеми, з якими їм доводиться стикатися через збройну агресію Російської Федерації.

Глава українського парламенту відзначив мужність українських військових, які не лише героїчно обстоюють суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, а й забезпечують умови для мирного відновлення на сході.

«Люди жили в таких умовах упродовж майже семи років. Цю проблему розв’язували завдяки роботі, зокрема військовослужбовців, які сьогодні не лише захищають нас на фронті, а й допомагають пройти всі випробування, які принесла війна», — наголосив Дмитро Разумков.

«Латвійська Республіка послідовно підтримує територіальну цілісність і суверенітет України і робитиме це й надалі. Ми завжди будемо поруч з Україною», — наголосила Спікер Саейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце під час відвідання прифронтової Авдіївки. Пані Спікер не вперше відвідує Україну, тому відзначила сталу позитивну динаміку розвитку країни з 2015 року. За її словами, Латвійська Республіка та Україна спільно та успішно будують мости співпраці. Зокрема, існують міста-побратими двох країн, діти їздять на відпочинок до Латвії, здійснюється взаємодія за багатьма іншими напрямами діяльності.

У Краматорську відбулася урочиста передача гуманітарного вантажу Латвійської Республіки, призначеного для українських захисників та жителів Донецької області, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації.

В урочистій передачі вантажу взяли участь Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Спікер Саейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце, голова Донецької облдержадміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, головний капелан Національних збройних сил Латвійської Республіки Елмарс Плявіньш.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив вдячність латвійській стороні за сталу підтримку нашої держави.

«На різних майданчиках, у різних форматах, але ми завжди відчуваємо підтримку. Це допомога на рівні ПАРЄ, спільна робота в рамках «Балтік плюс» та надання можливостей нашим військовослужбовцям, які зазнали поранень, проходити реабілітацію у Латвії», — зазначив глава українського парламенту.

Очільник Донецької області Павло Кириленко також наголосив на важливості дружнього партнерства, що пов’язує Донеччину з Латвійською Республікою. Висловлюючи щиру вдячність латвійському народові від місцевої влади та населення Донеччини за плідну співпрацю та підтримку, голова Донецької облдержадміністрації зазначив, що Латвія вже восьмий рік поспіль надає підтримку військовим та мирним мешканцям, які страждають від збройної агресії РФ на сході України.

«У період з 2014-го по 2021 рік представники міністерства оборони Латвійської Республіки зібрали та, за сприяння Національної гвардії України, доправили до Донецької та Луганської областей понад 450 тонн гуманітарної допомоги», — сказав очільник області.

Під час перебування у Донецькій області Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков разом зі Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце взяли участь у церемонії покладання квітів до меморіального комплексу пам’яті, який встановлено на в’їзді до Слов’янська.

Глави парламентів України та Латвії вшанували пам’ять військовослужбовців, які загинули під час проведення Антитерористичної операції / Операції об’єднаних сил.