Будь-яка країна сучасного світу, яка сповідує демократію, позиціонує себе як правова та гуманістична, не може існувати без визнання і відповідного нормативного закріплення провідної ролі народу у реалізації публічної влади в країні. Про це зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час прес-конференції «Новий законопроект про місцеві референдуми: правовий аналіз».

За його словами, питання нормативного забезпечення локальної, місцевої демократії залишалися неврегульованими.

«Нині існує нагальна потреба у запровадженні механізмів впливу громадян на рішення влади через референдуми. Ці завдання отримали конкретизацію, зокрема, у Плані законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік. Завдяки злагодженій роботі членів робочої групи з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя також було підготовлено законопроект «Про місцевий референдум», зареєстрований у парламенті України. До його напрацювання долучилися народні депутати, представники міністерств, громадських організацій та науковці», — розповів Руслан Стефанчук.

Як зазначив Перший заступник, у процесі роботи над законопроектом бралися до уваги концепції проектів законів про місцевий референдум, зареєстровані у Верховній Раді України попередніх скликань, відповідні правові позиції Конституційного Суду України, положення Європейської хартії місцевого самоврядування, а також міжнародні стандарти та рекомендації міжнародних інституцій. З метою врахування думки представників громадськості законопроект було оприлюднено на офіційному веб-сайті парламенту України з наступним його доопрацюванням.

«Нами було опрацьовано майже 100 письмових коментарів та пропозицій щодо зазначеного законопроекту. Найближчим часом ми також плануємо направити законопроект до Венеційської комісії для отримання відповідного висновку», — анонсував Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук пояснив, що прийняття закону «Про місцевий референдум» створить законодавчу базу організації і проведення місцевого референдуму як однієї з форм реалізації місцевого самоврядування і локальної демократії, засобу вирішення територіальною громадою питань місцевого значення шляхом прямого голосування.

«Тому закликаю своїх колег — народних депутатів підтримати цей законопроект, а робоча група з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя продовжить свою роботу над напрацюванням відповідних ініціатив у сфері прямої демократії», — зазначив політик.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.