Парламентська хроніка

Народні депутати включили до порядку денного, а згодом і проголосували 292 голосами «за» проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки 117-го скликання щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2» (№ 5520) авторства Дмитра Разумкова.

Доповідаючи проект, Голова Верховної Ради наголосив, що український парламент завжди стояв на захисті інтересів Української держави. «Верховна Рада займала принципову позицію щодо безпеки, оборони та територіальної цілісності нашої держави на сході. Таку само принципову позицію вона займала під час боротьби з коронавірусом та його наслідками. Сьогодні перед Верховною Радою стоїть ще один важливий виклик — боротьба за нашу енергетичну незалежність. У цьому питанні Україні буде важко без міжнародної підтримки», — зауважив політик, висловивши переконання, що парламент ухвалить постанову-звернення до США щодо «Північного потоку-2», який становить і політичну, і економічну, і енергетичну загрозу для багатьох країн.

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко зазначив, що постановою пропонується звернути увагу парламентаріїв США на небезпеку завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2», що стане інструментом гібридної війни, яку веде РФ проти країн Центрально-східної Європи та підриває трансатлантичну єдність. «Цьому можна запобігти шляхом посилення США санкційного механізму проти цього проекту РФ. У тому числі, й шляхом введення додаткових санкцій проти ключової компанії оператора будівництва «Північного потоку-2», — наголосив він і закликав колег прийняти проект постанови в цілому із запропонованими членами комітету змінами та доповненнями.

Під час години запитань до уряду народні депутати заслухали інформацію Прем’єр-міністра щодо виконання постанови Верховної Ради «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» від 20.10.2020 року.

Для уряду важливо продемонструвати, що він докладає максимум зусиль, щоб виконати дорожню карту, окреслену Верховною Радою (308 народних депутатів з усіх фракцій підтримали цю постанову), зазначив прем’єр. Д. Шмигаль детально по пунктах поінформував про її виконання. Щоправда, визнав: деякі проблеми з виконанням є, і Кабмін постійно працює, щоб їх виправити.

Зокрема, торкнувшись питання вакцинації й назвавши його критичним, прем’єр зауважив, що постановою не визначено кількість чи відсоток людей, яких потрібно вакцинувати. «Але ми наразі маємо прямих контрактів та домовленостей із виробниками на 34 млн доз вакцин. Ще 8 млн доз вакцин має надійти за міжнародною ініціативою «COVAX». План залишається в силі: вакцинувати більшість дорослого населення України до кінця поточного року», — констатував Прем’єр-міністр, додавши: «У постанові визначено, що 40 відсотків населення має бути вакциновано за кошти державного бюджету. Всіх, хто хоче вакцинуватися, ми вакцинуємо абсолютно безкоштовно».

Глава уряду подякував народним депутатам за виділення достатньої кількості коштів, а саме 10 млрд грн з державного бюджету, водночас повідомивши: «Є також угода зі Світовим банком на 90 млн дол. США, з яких частина буде витрачена на закупівлю вакцин. Ще 50 млн євро отримаємо від Європейського інвестиційного банку для того, щоб провести вакцинацію в державі».

Щодо домовленостей на поставку вакцин, у тому числі й за ініціативою «COVAX», Д. Шмигаль повідомив: Pfizer — 21,2 млн доз, Novavax — 10 млн доз, AstraZeneca — понад 10 млн доз, і Sinovac — майже 2 млн доз.

Водночас глава уряду зауважив, що на початку року за різними соцопитуваннями, майже 30—40 відсотків населення були готові робити щеплення. Квітневе опитування від ЮНІСЕФ показало, що вже 63 відсотки громадян України готові вакцинуватися. Прем’єр назвав це досягненням.

Він подякував народним депутатам, зокрема мажоритарникам, які на власному прикладі продемонстрували, як потрібно підходити до питання вакцинації, заохочували до неї та пояснювали важливість щеплення.

Ірина Верещук, Костянтин Касай.

Розглянули парламентарії й низку альтернативних законопроектів «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України» (№№ 5459, 5459-1, 5459-2, 5459-3). Під час обговорення цього питання голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, зокрема, запропонувала ухвалити за основу законопроект № 5459-1, а решту — відхилити.

«Цей законопроект визначає статус НАБУ як центрального органу виконавчої влади із спеціальним статусом та призначенням директора    НАБУ Кабміном», — сказала вона, наголосивши, що без внесення змін до Конституції це єдиний варіант, як можна врегулювати це питання: «Без внесення змін до Основного Закону ми не можемо передбачити участь Верховної Ради у призначенні директора антикорупційного бюро».

Верховна Рада, погодившись із аргументами голови комітету, підтримала законопроект № 5459-1 за основу 288 голосами, скоротивши строки підготовки документа до другого читання.
У другому читанні та в цілому Верховна Рада ухвалила проекти законів: «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про розвідку» (№ 2415) — 257 «за», «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення дітям з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги» (№ 3573) — 305 «за».

У першому читанні (305 «за») було ухвалено й законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про театри і театральну справу» щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів» (№ 5205). За основу Верховна Рада підтримала також законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами»      (№ 4542) — 301 «за» та «Про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» щодо забезпечення дієвого механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми» (№ 3124) — 272 «за».

У повторному першому читанні Верховна Рада розглянула законопроект «Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності»        (№ 4167), проте для ухвалення документа в сесійній залі забракло голосів, тож його знову відправили на повторне перше читання.

За скороченою процедурою народні депутати розглянули та підтримали у першому читанні (299 «за») проект закону «Про Службу військового капеланства» (№ 4626). Як зауважив секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, більш як 54 народних депутати із різних фракцій та груп підписали цей законопроект. «Документом передбачається, що військовим капеланом можуть стати представники різних релігійних організацій, адже військові капелани — це професіонали, які незалежно від конфесійної приналежності зможуть забезпечити душпастирську опіку військовослужбовців усіх віросповідань. Таким є й міжнародний досвід. Військові капелани несуть службу майже в усіх країнах НАТО і це важливо для нашої національної безпеки та нашого шляху до НАТО», — наголосив Р. Костенко.

Народні депутати своїм рішенням скасували перерву о 12-й годині та «Різне». Отож розгляд питань порядку денного завершився о 12.30, після цього заступниця глави парламенту Олена Кондратюк оголосила запити народних депутатів. О 13-й годині головуючий закрив пленарне засідання.

Насамкінець із заявою виступив народний депутат Іван Крулько («Батьківщина»). Він виголосив звернення на ім’я Голови Верховної Ради: «У зв’язку з відсутністю рішення фракції ВО «Батьківщина» щодо голосування за призначення міністра інфраструктури просимо зарахувати наші голоси «утримались». Народні депутати: Сергій Євтушок, Андрій Пузійчук, Олег Мейдич, Валерій Дубіль, Іван Крулько».

Із днем народження цього дня вітали представників фракції «Слуга народу» Вікторію Вагнєр та Андрія Задорожного.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua