На знімку: під час підписання угоди (зліва на право) Анатолій Полосков, Іван Дрогобецький та Андрій Шекета.    

У присутності голів ОТГ в Ужгороді підписали меморандум про взаємодію влади голова Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Полосков, в. о. голови обласної ради Андрій Шекета і голова обласного відділення асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» Іван Дрогобецький.

Анатолій Полосков зазначив, що ця угода сприятиме налагодженню якісної комунікації влади усіх рівнів, розвитку Закарпаття, успішній реалізації реформи децентралізації та впровадженню ефективної регіональної і державної політики в області та Україні загалом.

«Ми розуміємо необхідність діяти разом: у межах однієї громади не може бути щастя, якщо навколо немає порядку. Коли йдеться про рівень безпеки, комфорту, захищеності наших громадян, влада шукає і знаходить спільну мову. Сьогоднішня зустріч — не так про свято, як про роботу з налагодження комунікації та співпраці заради розвитку та успіху Закарпаття», —цитує очільника області прес-служба ОДА.

Є цілком спроможні та потужні громади, а є й такі, що потребують підтримки через недостатній управлінський досвід керівництва, недоліки в системі урядування тощо.

Тож меморандум, навчання керівників територіальних громад Закарпаття, які продовжує організовувати ОДА, вивчення й застосування європейського досвіду і успішних міжнародних практик покликані сприяти розвитку всіх 64 ОТГ. Ця угода — про співпрацю заради кращого життя краян.

Урешті підписанням документа сторони домовилися про: сприяння децентралізації та формуванню ефективного місцевого самоврядування в громадах; підтримку процесів розвитку територіальних громад у всіх сферах і забезпечення прав та інтересів громад, органів місцевого самоврядування, мешканців ОТГ; організацію поширення кращих практик та обміну успішним досвідом; запровадження сучасних форм урядування; сприяння імплементації норм і принципів Європейської хартії місцевого самоврядування, міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій.

Отже, Закарпаття стало шостим регіоном в Україні, де представники влади з метою реалізації ініціативи Президента України та у зв’язку зі створенням Конгресу місцевих і регіональних влад підписали меморандум про взаємодію.

До речі, захід відбувся в рамках «Регіонального тижня» громад Закарпатської області.

На підписанні були також присутні заступники голови облдержадміністрації Ігор Шинкарюк та Іштван Петрушка, голови 34 територіальних громад області, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ОТГ Валентина Полтавець, експерт Асоціації місцевих влад та регіонів Швеції (SALAR) Магнус Лілестрьом.

Фото прес-служби ОДА.