Наголосивши, що одним із ключових завдань МОЗ та уряду на цей рік є вакцинація більшості дорослого населення, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на початку урядового засідання повідомив, що до України прибула чергова партія вакцин компанії Pfizer. «Вакцина одразу поїде в регіони і це пришвидшить темпи вакцинації», — сказав він. А закликавши громадян із груп ризику щеплюватися, прем’єр додав, що вакцини, які поставляються доУкраїни, — якісні та безпечні, визнані та сертифіковані розвиненими країнами.

Водночас глава уряду поінформував про ситуацію з ковід-паспортами. За його словами, ЄС перебуває фактично на фінальній стадії узгодження таких паспортів і їх наявність буде необхідною умовою для подорожей Європою. «Тому Україна діє синхронізовано з європейськими партнерами: запуск цифрових сертифікатів заплановано на початок липня. Ці сертифікати діятимуть у Європі», — запевнив він.

Прокоментував прем’єр і ситуацію, що склалась у Білорусі. Нагадавши, що за дорученням Президента уряд ухвалив протокольне рішення щодо припинення авіасполучення з Білоруссю, він наголосив також, що за ініціативи Міненергетики прийнято рішення Нацкомісією з регулювання енергетичних ринків щодо припинення імпорту електроенергії з Республіки Білорусь та з РФ.

Водночас нагадавши, що 1 червня в Україні відзначатиметься День захисту дітей, Д. Шмигаль повідомив, що під час засідання уряду буде схвалено низку документів щодо вдосконалення системи захисту прав дитини. Йдеться, зокрема, про законопроект, який розмежовує функції з питань соціального захисту дітей між Нацслужбою захисту та виконавчими органами місцевих рад, обласними держадміністраціями. Крім того, ще одним законопроектом Кодекс адміністративних правопорушень пропонується доповнити новими положеннями, які чітко закріплять відповідальність за порушення прав дітей або за халатне ставлення до цього питання з боку відповідальних посадовців. Ще один законопроект пропонує вдосконалити систему усиновлення дітей. Водночас Мінсоцполітики запропонувало збільшити обсяг держпідтримки при народженні дитини або при її усиновленні. «У разі схвалення документа парламентом, з 1 січня 2022 року такий розмір становитиме замість 41 тисячі гривень 50 тисяч гривень. Це не остаточне збільшення, з 2023 року і в подальшому пропонується збільшувати розмір такої допомоги на прогнозний показник інфляції. Проте прямі виплати — це лише частина стратегії підтримки молодих родин», — зауважив Прем’єр-міністр, додавши, що паралельно уряд планує покращувати якість медицини для дітей, будувати нові дитячі садки, школи та дати молодим родинам можливість придбати власне житло в рамках програми пільгової іпотеки.

У контексті житлового питання уряд ухвалив постанову, спрямовану на те, щоб якомога більше дітей-сиріт змогли отримати власне житло. Це відбуватиметься за кошти державного та місцевого бюджетів, водночас формальні підстави більше не будуть причиною зняття дітей-сиріт із квартирного обліку. Крім того, уряд схвалив концепцію державної соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2025 року. В ній діятиме принцип: гроші ходять за дитиною.

Насамкінець Д. Шмигаль зачепив питання доставки пенсій. Зауваживши, що доставка має відбуватись максимально комфортно для людей, тобто перехід від готівкової форми на карткову повинен проходити поступово, реалізовуватись як право людей, а не зобов’язання, прем’єр повідомив, що саме такий принцип буде закріплено у відповідній урядовій постанові.