Знизити напруженість уздовж державного кордону України вдалося за допомогою міжнародних партнерів, зокрема й ОБСЄ. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час зустрічі з Генеральним секретарем ОБСЄ Хельгою Марією Шмід.

«Нещодавно всі спостерігали напружену ситуацію на кордонах нашої держави з боку Російської Федерації. Лише завдяки позиції України, міжнародних партнерів і міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ, ми змогли зробити ситуацію менш напруженою, ніж вона була місяць тому», — зазначив глава парламенту.

За словами Дмитра Разумкова, важливо збільшувати кількість представників Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ, оскільки станом на сьогодні їхня присутність недостатня. «Саме в той час, коли вони повертаються в місця дислокації, розпочинаються обстріли. І технічними засобами неможливо замінити фактичну присутність таких моніторингових груп», — відзначив він.

Голова Верховної Ради також зауважив, що для України важлива глобальна співпраця з ОБСЄ, особливо в контексті збільшення кількості обстрілів. «Фактично з грудня минулого року ми спостерігаємо істотне збільшення обстрілів зі сторони так званих ЛНР і ДНР та суттєве збільшення поранених і загиблих», — сказав Дмитро Разумков. Він додав, що це демонструє фактичне порушення тих домовленостей, які були досягнуті в рамках Нормандського та Мінського форматів.

Окремо Голова Верховної Ради звернув увагу на порушення прав та свобод людини на тимчасово окупованих територіях Донбасу та в Криму. «Особливо треба звернути увагу на відсутність можливості доступу Червоного Хреста до наших військовополонених, заручників, які перебувають на тимчасово окупованих територіях», — наголосив він.

Під час зустрічі сторони також обговорили перебіг низки реформ в Україні. Дмитро Разумков відзначив, що велика кількість ресурсів, зокрема і людський потенціал, зосереджені на захисті територіальної цілісності та безпеки нашої держави.

Разом з тим, за його словами, за останні два роки у нашій державі є досягнення, зокрема, у впровадженні антикорупційної, земельної та інших реформ.

Своєю чергою пані Хельга Марія Шмід зазначила, що головною метою її першого візиту в Україну є ознайомлення з ситуацією на сході країни та зміцнення співпраці між ОБСЄ та Україною.

Під час свого візиту Генеральний секретар також зустрінеться з працівниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні і Координатором проектів ОБСЄ в Україні. Вона також планує зустрітися з представниками міжнародних гуманітарних організацій, а також з представниками громадянського суспільства і молодіжними активістами.

Пані Шмід планує відвідати східну Україну, щоб на власні очі побачити ситуацію в постраждалих від конфлікту районах і роботу, проведену Спеціальною Моніторинговою Місією і Координатором проектів ОБСЄ в Україні на місцях, та поспілкуватися з місцевими адміністраціями. Вона також наголосила, що пропозиції, висловлені під час розмови, будуть уважно розглянуті, та побажала успіхів українському народу.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут