На знімку: голова ОДА Андрій Бойчук (праворуч).

Згідно з інформацією Міністерства охорони здоров’я, всі регіони країни та м. Київ залишаються на жовтому рівні епідемічної небезпеки. У жодному з них не перевищено рівень госпіталізацій хворих на коронавірус і показник зайнятості ліжок з киснем.

За даними МОЗу, за добу вакцинували від коронавірусу 16 293 особи, усього — 999 074.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що міжнародний механізм розподілу вакцин COVAX у червні може зіштовхнутися з нестачею вакцин. Йдеться про 190 млн доз препарату. Причиною цього у ВООЗ назвали різке зростання захворюваності на COVID-19 в Індії.

В організації зазначили, що, незважаючи на це, COVAX буде мати досить більші обсяги, доступні пізніше цього року завдяки угодам, які вже укладені з кількома виробниками. «Якщо ми не вирішимо поточний терміновий дефіцит, наслідки можуть бути катастрофічними», — резюмували у ВООЗ.

*****

Тим часом до Івано-Франківської області централізовано надійшло нова партія вакцини проти COVID-19 — 10800 доз CoronaVaс.

Щеплення цією вакциною передбачає дві дози з інтервалом 28 днів, тож імунізують понад п’ять тисяч чоловік. Передусім працівників паливно-енергетичного комплексу, держспецзв’язку та санаторно-курортних закладів. Для туристичного Прикарпаття це вкрай необхідно.

«Ситуація із захворюваністю на COVID-19 в області стабілізується, однак перервати ланцюг захворюваності зможемо завдяки дотриманню карантинних вимог та вакцинації», — акцентує голова ОДА Андрій Бойчук.

Записатися на вакцинацію можна через портал чи мобільний додаток «Дія», національний контакт-центр МОЗ або ж у свого сімейного лікаря. За минулу добу щепленням охоплено 366 мешканців області, а загалом вакциновано 35 851 чоловік.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ОДА.

*****

Сьогодні, у суботу, 29 травня, на стадіоні «Арена-Львів» щеплення проти коронавірусної інфекції зможуть отримати ті мешканці регіону, які зареєструвалися в додатку «Дія». Всього за вихідні тут планують вакцинувати понад тисячу людей. Перш за все тих, кому за 60 років.

Стадіон стане першим в нашій країні пунктом для проведення масової вакцинації. «Центр матиме все необхідне для щеплень та дотримання всіх заходів для запобігання поширенню COVID-19: тут носитимуть маски, дотримуватимуться фізичної та соціальної дистанції. Його створили для пришвидшення вакцинації серед дорослого населення», — повідомив голова ОДА Максим Козицький.

У центі працюватимуть лікарі, вакцинатори, реєстратори, відповідальні особи за дотримання протиепідеміологічних заходів, бригади швидкої допомоги та експерти-консультанти.

Запис на вакцинацію через додаток «Дія» розпочався ще 1 березня, але досі вакцинували пріоритетні групи — військових, лікарів, освітян, публічних осіб. Загалом на Львівщині першу дозу вакцини отримали понад 77 тис. осіб, і лише п’ятеро — дві дози вакцини. Записаним в «Дії» повідомляють, куди і коли їм слід з’явитися для проведення вакцинації. Нагадаємо, проведення кампанії з імунопрофілактики COVID-19 за допомогою додатку «Дія» у Центрах вакцинації у вихідні дні — це пілотний проект МОЗ України, який реалізується за дорученням Президента Володимира Зеленського, поки що у Львові, Києві та Одесі.

Богдан КУШНІР.

Львів.