Сім років тому збройні формування РФ обстріляли на Донеччині вертоліт Нацгвардії, який вибухнув. Із дванадцяти загиблих героїв — шестеро нацгвардійців і шестеро співробітників роти міліції спеціального призначення Івано-Франківської області. Також у гелікоптері перебував генерал-майор Сергій Кульчицький.

Біля пам’ятного знака, встановленого на місці падіння «борту 16», зібралися т. в. о. командувача Об’єднаних сил Віктор Ганущак, голова Донецької ОДА — керівник облВЦА Павло Кириленко, начальник ГУ Нацполіції в області Микола Семенишин, заступник командувача Об’єднаних сил з питань застосування сил та засобів НГУ полковник Роман Козачонок, радник голови НПУ Василь Віконський.

На меморіальному заході були присутні родичі героїв: Володимир Степанович — батько старшини міліції Петра Остап’юка, Петро Васильович і Марія Петрівна — тато і сестра старшого сержанта міліції Віктора Яков’яка, Ярослав Васильович — брат старшого лейтенанта міліції Василя Семанюка.

«Завдяки таким воїнам, які віддали своє життя, ми маємо можливість жити мирним життям, розвивати свою область, будувати плани на майбутнє. Наш обов’язок — бути гідними їхньої пам’яті та їхнього героїзму. Слава нашим героям. Слава Україні!», — акцентував у своєму виступі Павло Кириленко.

Микола Семенишин подякував батькам за виховання відданих патріотів. «Сьогодні ми зібралися на священному місці, щоб вшанувати світлу пам’ять вірних синів українського народу. Поліцейські Донеччини пам’ятають та продовжуватимуть їхню справу, тому що ми на своїй землі та здатні надати гідну відсіч агресорові. Також сьогодні ми вшановуємо всіх побратимів, які вже є живими легендами російсько-української війни», — зазначив він.

Захисників, які загинули на борту Мі-8, посмертно нагороджено орденом «За мужність» І ступеня, а генерал-майор Сергій Кульчицький удостоєний звання Герой України та ордена «Золота Зірка».

Екіпаж та військові, які перебували на борту гвинтокрила Мі-8, стали одними з перших жертв російсько-української війни, однак вони встигли зробити свій внесок у звільнення північної частини Донеччини та відновлення миру на нашій землі, зазначалося на пам’ятному заході. Присутні взяли участь у молитві за загиблими героями, вшанували пам’ять бійців хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу на їхню честь. Військові авіатори віддали шану побратимам, пролітаючи над пам’ятним знаком.

Донецька область.

Фото автора.