На знімку: юні мешканці села біля Меморіалу Слави на честь захисників України.

У Смирновому — центрі однойменної громади, що в Запорізькій області, свято бережуть пам’ять про земляків, які не повернулися з фронтів Другої світової, і про тих, хто поклав своє життя в боротьбі за свободу та незалежність України сучасної.

Розкинулося селище на берегах річки Берди, яка несе свої води в Азовське море. Назване на честь командувача 18-ї армії Південного фронту часів Другої світової генерала Андрія Смирнова. Про подвиг командарма, бійців та командирів його армії розповідається у романах: «Людина і зброя» Олеся Гончара, «Степ» і «Була осінь» Олександра Сизоненка.

Генерал Андрій Смирнов, командири Олексій Миронов, Олексій Титов, Никифор Новохатній, Тихон Черепін, Петро Міркін, багато бійців 18-ї армії полягли в оборонних боях на території теперішньої Смирновської громади в жовтні 1941 року.

Воїни теж наближали Перемогу над нацизмом. Без самопожертви солдат у 1941—1942 роках не було б переможного травня 1945-го.

У 1946 році село Попівку була перейменовано на Смирнове. Прах командарма перепоховали в центрі села. У 1970-х роках на могилі встановили скульптуру командувача 18-ї армії Андрія Смирнова. У 1996 році поряд спорудили Меморіал Слави на честь бійців і командирів. Неподалік — братська могила, де поховані воїни, які визволяли у вересні 1943 року наш край. Це священне місце для жителів громади.

Неподалік Меморіалу Слави кілька років тому на підвищенні встановили бронеавтомашину із кулеметом. Це — пам’ятник солдатам Вітчизни. Його відкрили 14 жовтня, в День захисника України. Ініціатори — керівництво загону самооборони «Берда» і командування третього окремого полку спецпризначення Збройних Сил України. Допомагали патріотам керівники Смирновської сільради та місцевого сільгосппідприємства ТОВ «40 РОКІВ-АГРО».

Пізніше поруч з пам’ятником встановили емблему Збройних Сил України, у центрі якої знак Княжої держави Володимира Великого. Праворуч — Православний Хрест. Під бронеавтомобілем-пам’ятником напис: «Пам’яті захисників Вітчизни, нащадків славетних козаків, які зупинили агресію Росії і проливали свою кров в ім’я Незалежності України. Пам’ятайте героїв АТО! 3-й окремий полк спеціального призначення Збройних Сил України».

Десятки наших земляків, уродженців і жителів району, захищали і захищають державний суверенітет і територіальну цілісність України. Учасники АТО й ООС чесно і добросовісно виконують конституційний обов’язок. За особисту відвагу і героїзм, проявлені при захисті рідної землі від агресора, кілька краян удостоєні орденів «За мужність». Це — Віталій Дзиза, Олексій Аванесян зі Смирновської громади, Олексій Циганков із Шевченківського, Олександр Панченко й Олександр Галенко із Новоукраїнки, Кароліна Смоляна, Віталій Бандурко, Володимир Гнатуша, Микола Шумейко із райцентру.

На Меморіалі Слави в райцентрі споруджено пам’ятний знак землякам, котрі полягли, боронячи українську землю, у селищі розбито також Парк захисників. У Ланцевому на Меморіалі Слави звели пам’ятний знак на честь полеглого односельця Олександра Бережанського.

Імена загиблих солдатів-земляків знають юні й дорослі більмаківці, смирновці та комишзорянці. Це — Володимир Гнатуша, Олексій Циганков, Микола Шумейко, Анатолій Лівик, Олексій Люлюк, Віталій Дзиза, Олександр Бережанський і Олександр Лук’янець. Звання почесних громадян присвоєно Олексію Циганкову, Володимиру Гнатуші, Миколі Шумейку. На фасаді професійного аграрного ліцею відкрито меморіальні дошки на честь випускників Олексія Циганкова, Володимира Гнатуші та Миколи Шумейка. Дві вулиці райцентру носять імена Миколи Шумейка і Володимира Гнатуші. На фасадах будівель шкіл, де навчалися Олексій Циганков, Віталій Дзиза, Володимир Гнатуша і Микола Шумейко, відкрито меморіальні дошки. Герої не вмирають! Вони — в наших серцях!

Вічна пам’ять воїнам-захисникам!

Більмацький район.
Запорізька область.

Фото Богдана БЕРЕГОВОГО.